Δήμο Ρεθύμνης : Πειραματικά σχολεία όλων των βαθμίδων διεκδικούν δήμος και φορείς

Δήμος Ρεθύμνης

Η προώθηση της ανέγερσης νέων πειραματικών σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, όπως Μουσικού Σχολείου και Πειραματικού ΕΠΑΛ, στην περιοχή του Γάλλου, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης της Επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με τη διεκδίκηση του κοινά αποδεκτού από τους θεσμικούς φορείς και τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία, σημαντικού αυτού έργου.

Η ανέγερση αφορά σε έκταση που ανήκει κατά χρήση στο Δήμο Ρεθύμνης κατόπιν ανταλλαγής με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ήδη έχει αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υπ. Υποδομών, από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη ΜΑρινάκη, επικαιροποιημένο το αίτημα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η ανέγερση νέων Πειραματικών Σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, είναι η μοναδική πρόταση σε πανελλήνιο επίπεδο που αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου σχολικών μονάδων υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και τυγχάνει καθολικότητας σε επίπεδο αποδοχής και συνέργειας από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς και το Δήμο.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη και τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιτροπής και συγκεκριμένα των: «Σπανουδάκη Κωνσταντίνου / Καθηγητή – Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, Παπαδογιάννη Νεκτάριου/ καθηγητή – Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και LaserΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Γιώργου Γεωργαλή/ Αντιδημάρχου Παιδείας, Βασίλη Δημητρίου/ Αν. Καθηγητή – Προέδρου Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής και Φωτεινάκη Γιώργου / Διευθυντή Πειραματικού Λυκείου , ο οποίος εκπροσώπησε τη Β’ θμια Εκπαίδευση». Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της υπογραφής της ένταξης του έργου σε δημόσιο ΣΔΙΤ από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας πριν από τη διάλυση της Βουλής ώστε μετά τη λήψη της σχετικής πολιτικής απόφασης να προωθηθεί για έγκριση στην Επιτροπή ΣΔΙΤ. Επίσης τονίστηκε η σημασία και η αξία του συγκεκριμένου έργου με το οποίο θα επιτευχθεί όπως αναφέρθηκε: «…η ενοποίηση Σχολείων Πρωτοβάθμιας (Πειραματικό Νηπιαγωγείο η λειτουργία του οποίου έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και Δημοτικό) Δευτεροβάθμιας (Μουσικό Σχολείο, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Π.Κ, ΕΠΑΛ συνδεόμενο με ΕΛΜΕΠΑ) και Τριτοβάθμιας (Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του ΕΛΜΕΠΑ) και η λειτουργική τους αναβάθμιση αφού μέχρι σήμερα είναι κατακερματισμένα και φιλοξενούνται σε χώρους που δεν πληρούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες».

13.4.2023