Δηλώσεις του Προέδρου Charles Michel ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

Ευχαριστώ, αγαπητέ Πρόεδρε, για τα θερμά σου λόγια.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται έναν ειδικό δεσμό. Είμαστε κάτι παραπάνω από στενοί σύμμαχοι, είμαστε στενοί φίλοι.

Θυμάμαι όταν επισκεφτήκατε τις Βρυξέλλες, μας διηγηθήκατε τη συγκινητική ιστορία του θείου σας Φρανκ — ο οποίος υπηρετούσε στη Μάχη του Μπουλγκ, στο Βέλγιο. Έχω επίσης μια προσωπική ιστορία: ο παππούς μου με μεγάλωσε με έντονο θαυμασμό για τη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και για τις θυσίες που έκαναν οι νέοι και οι νέες σας για να απελευθερώσουν το τμήμα μας του Βελγίου.

Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια τραγωδία, τόσα πολλά δεινά, τόσες πολλές σπαραχτικές εικόνες. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσωπική σας συμμετοχή, που ταξιδέψατε στην περιοχή και εργάζεστε για να ασκήσετε θετική επιρροή. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στην Παλαιστίνη με τις επείγουσες ανάγκες τους και να ενισχύσουμε τις συνθήκες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με βάση τη λύση των δύο κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε ως ένα σχέδιο ειρήνης, επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να βοηθήσουμε να τερματιστεί ο κύκλος της βίας.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ρωσία συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους κατά του λαού της Ουκρανίας και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην ισχυρή υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Αμερικής στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση –με τα κράτη μέλη μας– έχει παράσχει πάνω από 82 δισεκατομμύρια ευρώ υποστήριξη και αυτή η ισχυρή υποστήριξη θα συνεχιστεί — για όσο χρόνο χρειαστεί.

Τέλος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις κατά μέτωπο. Η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας και είναι καλό για τον κόσμο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε στην ΕΕ για να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε εύρωστες οικονομίες που θα στηρίζονται σε ισχυρές βιομηχανίες που μπορούν να ευημερήσουν σε ίσους όρους ανταγωνισμού που και οι δύο εκτιμούμε.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή εμπορική σχέση και μερικές φορές έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις που λειτουργούν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Έχουμε λοιπόν πολλά να συζητήσουμε, θα το κάνουμε ειλικρινά, όπως κάνουν οι καλοί φίλοι. Ευχαριστώ.

21.10.2023