Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg στην Βιέννη
Αγαπητέ Αλέξανδρε,
Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι στη Βιέννη σήμερα. Όπως είχατε την καλοσύνη να πείτε, αυτή είναι μία από τις πολλές συναντήσεις μας. Και, επίσης, το Σάββατο, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, είχα τη χαρά να συναντήσω τον Καγκελάριο Νεχάμερ.

Σήμερα, συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι οικονομικές σχέσεις είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Θα χαρούμε πολύ να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις από την Αυστρία.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της ενέργειας. Σας ευχαριστώ που το αναφέρατε. Ο ηλεκτρικός διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας και Γερμανίας μέσω της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ μας.
Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, σε διεθνές επίπεδο, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Και, για τον σκοπό αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για την ανακοίνωση που μόλις κάνατε κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών σας, σχετικά με τα θραύσματα του Παρθενώνα, τα δύο θραύσματα εδώ στη Βιέννη, μάλλον μεγάλα· Το ένα είναι 25cm, το άλλο είναι 65cm. Και πρέπει να πω, αυτό θα προστεθεί σε μια σειρά από εξαιρετικά συμβολικές χειρονομίες που μπορεί να δημιουργήσουν μια θετική δυναμική. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, αυτό θα είναι το τρίτο. Και αυτό για εμάς έχει τεράστια σημασία.
Και, επίσης, πέρα από αυτό ακριβώς το γεγονός, πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε μια δυναμική την οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις μας στο Λονδίνο, τις οποίες ελπίζω ότι θα μπορέσω να πραγματοποιήσω με επιτυχία στο τέλος της ημέρας.

Συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα “νωμένα Έθνη. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίξαμε αμοιβαία τις υποψηφιότητές μας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο”Ε.

Επίσης, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας στη μετανάστευση. Σας ευχαριστώ που συνειδητοποιήσατε πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές.

Συζητήσαμε, φυσικά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κοινή μας θέση ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας πρέπει πάντα να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή μας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, σε ένα άλλο θέμα, για τη συμβολή σας στην UNFICYP στην Κύπρο. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στην Αυστρία.

Και σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα τώρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε, και μπορούμε να μετρήσουμε, και θα βασιστούμε στην υποστήριξή σας. Είμαστε πραγματιστές. Ελπίζουμε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά να βρούμε μια διέξοδο στη διαφορά μας με την Türkiye. Αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να βασιστεί μόνο στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και πάλι, η Αυστρία μιλά για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αυστρία είναι ένα υπερήφανο παράδειγμα, διότι η Αυστρία είναι μια περίκλειστη χώρα και, για άλλη μια φορά, έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την UNCLOS, για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το υπερήφανο παράδειγμά σας. Δεν υπάρχουν πολλοί που δεν το έχουν προσυπογράψει, αλλά υπάρχει ένα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Σε ευχαριστώ πολύ. Ήταν μεγάλη χαρά που βρίσκομαι και πάλι στη Βιέννη σήμερα. Ευχαριστώ, Αλέξανδρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συναντηθείτε και σήμερα με τον κ. Rafael Grossi. Ποιος είναι ο σκοπός της συνάντησής σας; Πρόκειται για τον νέο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που παρομοιάσατε με το Τσερνομπίλ; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας, ποια βήματα θέλετε να κάνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Φυσικά, δεν είπα ότι το Ακούγιου, αν αυτό εννοείτε, είναι το Τσερνομπίλ. Κάθε άλλο. Αυτό που εξέφρασα, και πάντα εκφράζω, είναι η αγωνία μου ότι οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί κάθε πυρηνικός σταθμός βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Και, επιτρέψτε μου να πω, το Akkuyu για εμάς είναι ακριβώς δίπλα. Έτσι, φυσικά, το γεγονός ότι ο Rafael Grossi ήταν εκεί με κάνει πιο ήρεμο. Αλλά θα ήθελα να μάθω από αυτόν την κατάσταση αυτού του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι το κύριο θέμα της συνάντησης. Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια αποτελεί άμεση απειλή για ολόκληρη την περιοχή, για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω και για την Αυστρία. Και θα ήθελα να ενημερωθώ για το τι συμβαίνει εκεί και πώς θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε. Το συζήτησα αυτό μαζί του πέρυσι και θα το συζητήσω μαζί του και κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στη Βιέννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει επίσης μια βαθιά κρίση στο Σουδάν αυτή τη στιγμή και ο ΟΗΕ αναμένει περίπου 800.000 πρόσφυγες λόγω των μαχών εκεί. Περιμένετε επίσης πρόσφυγες από το Σουδάν στην Ελλάδα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μόλις ολοκληρώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Δυστυχώς, η κατάσταση στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ δεν βελτιώνεται. Έτσι, ναι, οι πρόσφυγες αναμένεται να μετακινηθούν από το Σουδάν σε ασφαλέστερες περιοχές. Αυτό που ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και να διευκολύνουμε είναι να παραμείνουν δίπλα στα σύνορα με το Σουδάν, ενώ προσπαθούμε να επιτύχουμε εκεχειρία και εξομάλυνση σε μεταγενέστερο στάδιο. Στη συνέχεια, αφήνοντας το Σουδάν για την Ευρώπη, δεν νομίζω ότι αυτό τους βοηθά και δεν νομίζω ότι σας βοηθάει.