Δημήτρης Μάντζος. : Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβουν ατόφια και ακέραιη την ευθύνη της τετραετίας τους

Στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ 100,3 με τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του νέου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο κ. Μάντζος επανέλαβε την ανάγκη η πολιτική συζήτηση να μείνει μακριά από την τοξικότητα και την ανούσια αντιπαράθεση, λέγοντας πως «εδώ και πολλές ημέρες βλέπουμε κορυφαίους υπουργούς, προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία, να προσπαθούν να κάνουν ίσωμα όλη τη δημόσια συζήτηση. Είναι ένα πράγμα να συζητάς πολιτικά για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και των υποδομών διαχρονικά και άλλο πράγμα να αναζητάς ευθύνες για συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις».

«Ό,τι και να πει, ό,τι και να κάνει ο κάθε υπουργός, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποσείσει τις βαρύτατες ευθύνες της. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβουν ατόφια και ακέραιη την ευθύνη της τετραετίας τους. Κυβερνούν 1.332 ημέρες, 44 μήνες και είναι υπεύθυνοι για τις παραλείψεις τους. Εμείς λέμε ναι στη συζήτηση, αλλά όχι στη σύγχυση, τον συμψηφισμό ή τον επιμερισμό ευθυνών. Τις ευθύνες θα τις αποδώσει και η Δικαιοσύνη αλλά και ο λαός όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ο Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν μια «συγγνώμη» αρκεί τονίζοντας ότι «είναι η πολλοστή φορά που ακούμε συγγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη. Αρχειοθετείται και αυτή και αξιολογείται από τους πολίτες».

«Το θέμα είναι ότι οι ευθύνες για μια τραγωδία θα πρέπει να αναζητηθούν και στο παρόν. Έχουμε 3,5 χρόνια τώρα και άλλα 4,5 πριν μία σύμβαση για την τηλεματική, την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση στο επίμαχο σημείο, η οποία έχει πάρει επτά παρατάσεις και ένα καπέλο 13 εκατ. ευρώ. Και σήμερα, εννέα χρόνια μετά, με 54 εκατ. ευρώ μετράμε 57 νεκρούς. Υπήρχαν στο ενδιάμεσο ασφαλιστικές δικλείδες; Όχι», τόνισε ο κ. Μάντζος και υπενθύμισε:

Για όσους μιλούν για διαχρονικές ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ στην τραγωδία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απαρίθμησε «τι άφησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 στο σιδηρόδρομο»:

«Το οργανόγραμμα του ΟΣΕ μετρούσε 2.800 θέσεις πλήρως επανδρωμένες. Ποτέ δεν μετακινήθηκε κανένας από μονάδες ασφαλείας του ΟΣΕ.

Ήταν η μόνη εταιρεία του Δημοσίου που μέσα στο πρώτο μνημόνιο έκανε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους της, ενώ το «κακό ΠΑΣΟΚ» είναι αυτό που ίδρυσε τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε έναν καταχρεωμένο με 10,9 δισ. ευρώ χρέος ΟΣΕ και τον εξυγίανε. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είχε πωληθεί με τίμημα 300 εκατ. και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και την πούλησε 45 εκατ. αντί πινακίου φακής».

Ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι μαζί στη δημόσια συζήτηση για το κράτος και τις υποδομές μας, αλλά δεν θα είμαστε όλοι μαζί στην απόπειρα επίρριψης ευθυνών. Όσο κάποιοι θολώνουν το μήνυμα, δεν θα βρούμε ποτέ τον ένοχο και τον υπεύθυνο».

«Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν σημαίνει ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Σημαίνει βασικές τεχνολογικές εφαρμογές ασφάλειας στις υποδομές μας. Να μπαίνουν τα παιδιά μας στα τρένα και να φτάνουν ζωντανά», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξαπολύοντας επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι “αν ο κ. Καραμανλής έλεγε την αλήθεια, δεν θα ήταν κανείς στα τρένα”. Εγώ αναρωτιέμαι: Μας ενδιαφέρει μόνο να μπαίνουν επιβάτες στα τρένα οι ή και να βγαίνουν ζωντανοί από αυτά;».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μάντζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας λέγοντας «δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά διεκδίκησης και υπενθύμισης της ανάγκης για ισότητα των φύλων. Ειδικά σήμερα που δίπλα μας υπάρχουν μητέρες που θρηνούν τα παιδιά τους στην τραγωδία των Τεμπών. Τέτοιες ημέρες θα πρέπει να θυμόμαστε όλους όσοι βρίσκονται στο περιθώριο και σε θέση αδυναμίας, εκείνους που έχουν μείνει πίσω. Ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε κανείς πολίτης να μην αισθάνεται μόνος και εκτός των τειχών».

Μίλησε, παράλληλα, για την ποσόστωση των φύλων στη Βουλή, τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πολιτικής ωριμότητας ώστε και τα δύο φύλα να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην πολιτική ζωή. Όπως δεν έχουμε εξασφαλίσει καν ίσες απολαβές στην εργασία».

«Εκπροσωπώ ένα κόμμα το οποίο στα ψηφοδέλτιά του έχει αντιστρέψει την αναλογία φύλων σε ορισμένες περιφέρειες», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

8.3.2023