Σήμερα το Συμβούλιο ενέκρινε νέο πλαίσιο για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα που παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων που είναι υπεύθυνα για την υποστήριξη ή την εφαρμογή δράσεων που υπονομεύουν ή απειλούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας , καθώς και τη δημοκρατία της χώρας. το κράτος δικαίου, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια.
Josep Borrell
Ως μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις συνέπειες της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γινόμαστε μάρτυρες αυξανόμενων και συνεχιζόμενων προσπαθειών αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας. Το νέο καθεστώς κυρώσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας στοχεύοντας όσους προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα της υποστήριξης της ΕΕ στη Μολδαβία στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο.
Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας
Χάρη σε αυτό το νέο πλαίσιο, η ΕΕ θα μπορεί να στοχεύει, για παράδειγμα, άτομα που παρεμποδίζουν ή υπονομεύουν τη δημοκρατική πολιτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εκλογών , ή επιχειρούν να ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη , μεταξύ άλλων μέσω πράξεων βίας. Μελλοντικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν επίσης να στοχεύσουν άτομα που εμπλέκονται σε σοβαρά οικονομικά παραπτώματα σχετικά με τα δημόσια κεφάλαια και τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή κεφαλαίων , στο βαθμό που θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο ή να επηρεάσουν σοβαρά τις δραστηριότητες των κρατικών αρχών.
Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων για φυσικά πρόσωπα και οντότητες, καθώς και σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ για φυσικά πρόσωπα.
Οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχουν αυξηθεί αισθητά από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και αποτελούν άμεση απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αυτό το πλαίσιο για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα εγκρίθηκε κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Ιστορικό
Στις 23 Ιουνίου 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο άμεσες απειλές για τη σταθερότητά της που προέρχονται τόσο από εσωτερικές ομάδες με κεκτημένα συμφέροντα όσο και από τη Ρωσία, που συχνά συνεργάζονται για να εκτροχιάσουν τη χώρα από την πορεία της μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Μαρτίου 2023, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να παρέχουν κάθε σχετική υποστήριξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της οικονομίας και του ενεργειακού εφοδιασμού της απέναντι σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες από εξωτερικούς παράγοντες.
Στις 24 Απριλίου 2023, η ΕΕ ξεκίνησε τη μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Μολδαβία (EUPM Moldova) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα ασφάλειας της Μολδαβίας στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων και των υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών.
28.4.2023