Δημοκρατία της Μολδαβίας: Νέες απειλές από τη Μόσχα…

Της Vicky Kostenas Lagdos

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergej Lawrow απείλησε τη Μολδαβία, ότι αυτή θα είναι η επόμενη χώρα, που θα έχει τη μοίρα της Ουκρανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Chisinau αντέδρασε άμεσα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergej Lawrow έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μολδαβία ως το νέο «αντιρωσικό σχέδιο» της Δύσης. Η Δύση «έχει το μάτι της στη Μολδαβία» και προετοιμάζει τη χώρα για αυτό το σενάριο, υποστήριξε ο Lawrow  στη ρωσική τηλεόραση. Είπε για τη φιλοευρωπαία Μολδαβή Πρόεδρο Maia Sandu, ότι εξελέγη «λιγότερο δημοκρατικά» και ότι είναι «έτοιμη για τα πάντα» για χάρη της Δύσης.

Ρουμανία, ΝΑΤΟ και Υπερδνειστερία
Οι λίγο πολύ άμεσες απειλές από τη Μόσχα κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Σε μια συνέντευξη για τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η μετάδοση της οποίας απαγορεύτηκε στη Μολδαβία λόγω μαζικών καταγγελιών προπαγάνδας, ο Lawrow κατηγόρησε την Μολδαβή Πρόεδρο, ότι ακολουθεί μια βαθιά αντιρωσική πολιτική.
Την κατηγόρησε επίσης, ότι έχει ρουμανική υπηκοότητα, ότι υποστηρίζει την ένωση της χώρας της με τη Ρουμανία και ότι αγωνίζεται για την ένταξη της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα η Δύση προετοιμάζει τη Μολδαβία για αυτόν τον ρόλο», είπε.

Σύμφωνα με τον Sergej Lawrow  η ηγεσία στο Chisinau αρνήθηκε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις σε μορφή 5+2 για την επίλυση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία και η αυτονομιστική διοίκηση της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία μετά από έναν αιματηρό πόλεμο με την υποστήριξη της Μόσχας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εμμένουν στο σχέδιο ειδικά μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
«Παράλληλα με τις διακηρύξεις υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ το Chisinau αρνείται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη μορφή 5+2 και αυτό λέει πολλά», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Η ηγεσία της Μολδαβίας σκοπεύει τώρα ακόμη και να εκδιώξει τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα από την Υπερδνειστερία: «Η Μολδαβία είναι μια από τις χώρες, που η Δύση θέλει να στραφεί εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Lawrow.
Περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να σταθμεύουν στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, μια στενή λωρίδα γης στα ανατολικά της Μολδαβίας. Περίπου 20.000 τόνοι πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού από παλιά ρωσικά αποθέματα αποθηκεύονται σε μια πρώην σοβιετική αποθήκη όπλων στην Cobasna, η οποία είναι η μεγαλύτερη γι αυτό το σκοπό αποθήκη στην Ευρώπη. Το 1999 η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσημα να αποσύρει στρατεύματα και όπλα μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά ποτέ δεν τήρησε αυτή την υπόσχεση.

Τι είπε στην πραγματικότητα η Maia Sandu;
Στα τέλη Ιανουαρίου η Μολδαβή Πρόεδρος ανέφερε σε συνέντευξή της στον διεθνή Τύπο, ότι η χώρα της θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της στην παρούσα κατάσταση υπέρ της ένταξης σε μια «μεγαλύτερη συμμαχία». Το ουδέτερο καθεστώς της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα συζητείται εντατικά δημόσια στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν αρκετές ψήφοι στη Βουλή για συνταγματική αλλαγή ως προς αυτό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προέδρου αρκετοί πολιτικοί του καθεστώτος Πούτιν απείλησαν τη Μολδαβία με καταστροφή ως κράτος, εάν αποφάσιζε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Poetessa aus Zürich
Quelle: Deutsche Welle- Zürich

4. 2. 2023