Δημος Κορδελιού -Ευόσμου : 2ο Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας θα στηθεί στον δήμο

Το 2ο Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, που θα αποτελείται από έξι σπίτια πρόληψης και ενημέρωσης για τον διαβήτη, τη διατροφή, την υπέρταση, την άνοια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τον εθελοντισμό, θα φιλοξενήσει η πλατεία Ευόσμου στις 7 Απριλίου, από τις 11:00 έως τις 13:00, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Πρόκειται για μια διοργάνωση του αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Κοινός στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει και φέτος πράξη το όραμα και η επιθυμία των αδελφών – εθνικών ευεργετών, δωρητών και ιδρυτών του Παπαγεωργίου (Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου) ώστε το Νοσοκομείο να βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και να στηρίζει τον άνθρωπο που ασθενεί, χωρίς καμία εξαίρεση ή αποκλεισμό προς όλους τους ανθρώπους, μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τους εργαζόμενους εθελοντές του Συλλόγου Φίλων του Γ.Ν. Παπαγεωργίου «Αντηρίδα».

Το Σπίτι του Διαβήτη

Στο Σπίτι του διαβήτη θα γίνεται μέτρηση σακχάρου και του Δείκτη Μάζας Σώματος, ενώ παράλληλα θα παρέχονται οδηγίες, έγκυρες συμβουλές και «μυστικά» για την πρόληψη του διαβήτη, τη σωστή μέτρηση και διαχείριση του διαβήτη, τη βελτίωση της καθημερινότητας των διαβητικών, το διαβητικό πόδι, τη διατροφή και τις ποσότητες, τους μύθους και τις αλήθειες για τα απαγορευμένα και επιτρεπόμενα τρόφιμα (φρούτα ποτά, χυμούς και καφέδες) καθώς για το πόσο επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, άγχος και στρες.

Το Σπίτι της Υπέρτασης

Στο Σπίτι της Υπέρτασης θα γίνεται μέτρηση πίεσης και θα παρέχονται οδηγίες πρόληψης και συμβουλές για τις επιπλοκές της υπέρτασης σε άτομα με άλλα χρόνια νοσήματα, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους, τους παράγοντες αύξησης της αρτηριακής πίεσης (άγχος, εμμηνόπαυση, κληρονομικότητα, λήψη φαρμάκων, κ.λπ.) καθώς και οδηγίες για τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι και την επιλογή πιεσόμετρου.

Το Σπίτι της Διατροφής

Στο Σπίτι της Διατροφής θα διανέμεται έντυπο υλικό για την υγιεινή διατροφή και τη Μεσογειακή Δίαιτα, και θα παρέχονται χρήσιμες συμβουλές, οδηγίες αλλά και τρικ για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας, στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση μέχρι και τη θεραπεία ασθενειών.

Το Σπίτι της Γυναίκας και της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Στο Σπίτι της Γυναίκας και της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης θα παρέχεται ένα ευρύ φάσμα συμβουλών, απαντήσεων και οδηγιών για θέματα που αφορούν γυναίκες όλων των ηλικιών, από την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση έως τις γυναικολογικές παθήσεις και την πρόληψη του γυναικoλογικού καρκίνου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημέρωση κοινού από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Γενετικής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Κατερίνα Χατζημελετίου, για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρουσιάζοντας τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν σήμερα την καλλιέργεια εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, τη βιοψία εμβρύων και διάγνωση γενετικών και χρωμοσωμικών νοσημάτων πριν από τη μεταφορά τους στη μήτρα, την κατάψυξη ωαρίων, σπερματοζωαρίων, εμβρύων, ωοθηκικού και ορχικού ιστού που προσφέρουν λύση και διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Το Σπίτι της Άνοιας

Στο Σπίτι της Άνοιας θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό, θα γίνεται τεστ ανίχνευσης άνοιας και θα παρέχονται συμβουλές πρόληψης και οδηγίες αντιμετώπισης για τη διαχείριση της άνοιας.

Το Σπίτι του Εθελοντισμού

Στο Σπίτι αυτό θα μετέχουν εθελοντές – μέλη του Συλλόγου Φίλων Γ.Ν. Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα».

Παράλληλα με τη λειτουργία των έξι σπιτιών θα πραγματοποιείται λήψη δειγμάτων από υποψηφίους δότες μυελού οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Η λήψη δείγματος είναι μία απλή διαδικασία που γίνεται με δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) και αφορά υγιείς υποψηφίους 18 έως 45 ετών. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του. Οι υποψήφιοι δότες μπορούν να προσέλθουν ανά πάσα στιγμή και στο Κοινωνικό Φαρμακείο (25ης Μαρτίου 5Α, Εύοσμος) για να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος. Χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μπορούν να σωθούν μόνο με τη μεταμόσχευση και εξαρτώνται από τις Τράπεζες Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών για να βρουν δότη.

4.4.2024