Ρομποτικό σύστημα αποτροπής στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ δημιούργησαν μαθητές

lifespeed.gr


Δήμος Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στον Πολυχώρο Trii Art Hub στο Κουκάκι τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης "Ανάδοχος". Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του "Κέντρου Ερευνών Ρίζες", φέρει η Ιστορικός της Τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη.
 
• Η Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει:
 
"Με την αφορμή της ανάδειξης της 31ης του Μάη σε Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής Παιδιών, η ομαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο "Ανάδοχος" φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει και στον ίδιο χρόνο να ενημερώσει το κοινό αναφορικά με ζητήματα που άπτονται των Δικαιωμάτων του Παιδιού όπως έχουν κατοχυρωθεί σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση περί των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ (1989).
Όπως ορίζει η Σύμβαση, κάθε παιδί που στερείται το βιολογικό οικογενειακό του περιβάλλον έχει δικαίωμα να προστατεύεται και να βρίσκει μια "ζεστή αγκαλιά" διαμέσω διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη του σε μια "ανάδοχη οικογένεια" που έχει την δύναμη να το "αγαπήσει" και να σταθεί στο πλευρό του σαν αληθινή άλλη "μητέρα", σαν αληθινός άλλος "πατέρας". Την στιγμή που εκατοντάδες στον κόσμο παιδιά εγκαταλείπονται από τους βιολογικούς τους γονείς και βρίσκονται αφημένα, ακόμα και στον δρόμο, ο "ιερός" θεσμός της αναδοχής συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων παρέχοντας τους τα απαραίτητα υλικά και ανεκτίμητα άυλα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή, όπως τους "αξίζει"• οικογενειακή, φροντισμένη και αποϊδρυματοποιημένη".
 

Είκοσι αναπηρικά αμαξίδια, που έφεραν την πινακίδα «Επιστρέφω σε 5 λεπτά», στάθμευσαν σήμερα στη Λεωφόρο Νίκης, στο μέτωπο της Πλατείας Αριστοτέλους, σε μια δράση διαμαρτυρίας για το παράνομο παρκάρισμα στις θέσεις που προορίζονται για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Παράλληλα έγινε παρουσίαση ενός ρομποτικού συστήματος προστασίας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, του WedoCare, το οποίο δημιούργησαν μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν πλησιάζει αυτοκίνητο και ελέγχει με μαγνητικό αναγνώστη αν το όχημα διαθέτει άδεια στάθμευσης ΑμεΑ. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημά του, προειδοποιείται με ανάλογο ηλεκτρονικό μήνυμα και αν δεν το απομακρύνει εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ειδοποιείται η τροχαία για να επιδώσει άμεσα κλήση.

«Ψυχή» της δράσης αυτής είναι ο 28χρονος συγγραφέας-ακτιβιστής Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος λόγω τροχαίου κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο τα τελευταία 13 χρόνια . Αρωγούς είχε τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και την εταιρεία αναπηρικών αμαξιδίων και ειδών αποκατάστασης Wheel.

«Όταν κάποιος παρκάρει σε μια θέση στάθμευσης για ΑμεΑ αφήνοντας ένα σημείωμα «επιστρέφω σε πέντε λεπτά» ουσιαστικά αποτρέπει το ΑμεΑ να παρκάρει. Και όχι μόνο το αποτρέπει, αλλά το ειρωνεύεται κιόλας, γιατί νιώθει ότι δεν κάνει μια σοβαρή παράβαση επειδή έχει αφήσει σημείωμα και έχει πεταχτεί κάπου. Έχουμε προσπαθήσει με διάφορους τρόπους, έχουμε κολλήσει τα αυτοκόλλητα «είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω», καλούμε την τροχαία, προσπαθούμε να τους περιμένουμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Τώρα προχωράμε σε μία παραπάνω κίνηση, στην ουσία αντιστρέφουμε τους ρόλους, παρκάρουμε εμείς τα αμαξίδια αφήνοντας ένα σημείωμα «επιστρέφω σε πέντε λεπτά» και τους δείχνουμε πώς θα ήταν εάν βρίσκονταν οι ίδιοι στη θέση μας. Μια τέτοια δράση έγινε στην Πορτογαλία και είπαμε να το κάνουμε και στη χώρα μας και έτσι παρκάραμε τα αναπηρικά μας αμαξίδια στη Λεωφόρο Νίκης αφήνοντας το σημείωμα «επιστρέφω σε πέντε λεπτά». Όταν κάποιος παρκάρει ο αυτοκίνητό του «για πέντε λεπτά», δεν είναι ποτέ για πέντε λεπτά. Ελπίζουμε οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ασεβείς πράξεις να ευαισθητοποιηθούν, να καταλάβουν πόσο δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια» είπε ο Δημήτρης Αντωνίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καθηγητής πληροφορικής στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, Νίκος Αυγουλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ρομποτικό σύστημα προστασίας θέσεων ΑμεΑ WedoCare, ανέφερε ότι το δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, στο πλαίσιο του μαθήματος σε ένα διάστημα δύο μηνών.

«Πρόκειται μία ρομποτική κατασκευή και την προγραμματίσαμε ώστε να προστατεύει τις θέσεις πάρκινγκ για τα ΑμεΑ. Με τους ειδικούς αισθητήρες που διαθέτει αντιλαμβάνεται όταν ένα όχημα πλησιάζει. Εάν υπάρχει αναγνωριστικό σήμα για ΑμεΑ το αντιλαμβάνεται, αν δεν υπάρχει τότε στέλνει σήμα στα κεντρικά της Τροχαίας ώστε να κινηθεί άμεσα κάποιο όχημα της Τροχαίας στον τόπο της παράβασης και να επιδώσει κλήση,να απομακρύνει το όχημα κλπ. Το σήμα των ΑμεΑ έχει ένα μαγνητικό αναγνωριστικό, το οποίο αναγνωρίζει και διαβάζει ο μαγνητικός αναγνώστης που έχει το σύστημα. Όταν κάποιος παρκάρει σε θέση ΑμεΑ δεν χρειάζεται να περιμένει το άτομο με αναπηρία, ούτε να καλέσει κάποιος την Τροχαία, γιατί την ειδοποιεί το σύστημα» εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

4/6/2019                 
 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online