Χρονιά – ορόσημο το 2019 στη Ρόδο για τον «προσβάσιμο τουρισμό» Πηγή:www.dimokratiki.gr

lifespeed.gr


Δήμος Ρόδου

 

 

 

 

Χρονιά-ορόσημο ήταν το 2019 για τον προσβάσιμο τουρισμό στη Ρόδο, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα “Accessible Rhodes” το οποίο απευθύνεται σε επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.
Η αύξηση των επισκεπτών με αναπηρία που επιλέγουν τη Ρόδο, είναι εντυπωσιακή ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος και φέτος αναμένεται κατακόρυφη αύξηση καθώς το νησί πλέον έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως φιλικός προορισμός για άτομα με αναπηρίες.
Η πρόσφατη βράβευση του “Accessible Rhodes Project by GEM Travel” με το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ (Gold Award) στα European Travel & Hospitality Awards 2020, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε τουριστικό πρακτορείο στην Ευρώπη, είναι η απόρροια της επιτυχημένης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία-δράση του Accessible Rhodes που αποτελεί στην ουσία ένα κίνημα δράσεων και συντονισμού, στόχο έχει να προβάλει τη Ρόδο ως ένα παγκόσμιο προορισμό για άτομα με αναπηρίες ακολουθώντας τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τον οποίο “ο Τουρισμός αποτελεί ένα αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου”.
Η αύξηση των επισκεπτών ΑΜΕΑ στο νησί μας, κατά την πρώτη σεζόν εφαρμογής του προγράμματος, έθεσε τις βάσεις ώστε η Ρόδος να καταστεί σημείο αναφοράς στον προσβάσιμο τουρισμό με τους καλύτερους πρεσβευτές να είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες επιστρέφοντας στον τόπο τους.
Από τον Ιανουάριο του 2019, που έγινε η παρουσίαση του προγράμματος το project “Accessible Rhodes” (www.accessible-rhodes.gr) κατέγραψε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμός κρατήσεων είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ, από επισκέπτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.

“Προσβάσιμος Τουρισμός» είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια που είναι προσβάσιμα σε όλους τους ταξιδιώτες, με αναπηρία ή όχι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με την κινητικότητα, την ακοή, την όραση, γνωστική, ή την πνευματική και ψυχολογική αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προσωρινές αναπηρίες. Η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα. Με βάση σχετικές έρευνες, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν ν’ αυξήσουν τουλάχιστον κατά 35% τα έσοδά τους, εάν επενδύσουν στην προσβασιμότητα.
To “Accesible Rhodes” (Προσβάσιμη Ρόδος) είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα συλλογικό πρότζεκτ που έχει έναν και μοναδικό όραμα: Να είναι ο τουρισμός στη Ρόδο μια εμπειρία που μπορούν να την απολαύσουν όλοι. Να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Σκοπός είναι η παροχή άψογων τουριστικών υπηρεσιών, όπως μετακινήσεις, εκδρομές και παροχή εξοπλισμού σε άτομα με αναπηρίες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο, όπως και κάθε άλλος. Παράλληλα, σκοπός είναι η ορθή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των ατόμων με αναπηρίες σχετικά με προσβάσιμα ξενοδοχεία, προσβάσιμους προορισμούς κλπ. προσωποποιημένα και με βάση τις ανάγκες του.
Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται υπηρεσίες όπως εκδρομές με ειδικά διαμορφωμένο όχημα εντός και εκτός πόλης, ώστε να έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης μαζί με τους συνοδούς τους να επισκεφτούν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία του νησιού. Σε περίπτωση που οι πελάτες επιθυμούν και υπηρεσίες ξενάγησης, αυτές παρέχονται σε συνεννόηση με την Ένωση Ξεναγών Ρόδου.
Επιπλέον διατίθενται:
-Χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια
-Ειδικό όχημα μεταφοράς ατόμου με αναπηρία στη θάλασσα, το οποίο παρέχει στο χρήστη την δυνατότητα να μεταβεί και μέσα στη θάλασσα για να κολυμπήσει
-Ειδική συσκευή για την διευκόλυνση χρήσης τουαλέτας και μπάνιου
-Ατομικός γερανός μεταφοράς ατόμου με αναπηρία
-Μηχανισμός που προσαρτάται στο αναπηρικό αμαξίδιο και επιτρέπει την προσέγγιση σε χώρους όπου υπάρχουν σκαλοπάτια. Αυτός ο μηχανισμός εξυπηρετεί ιδιαίτερα τα άτομα που επιθυμούν να επισκεφτούν τουριστικά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού , όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία
-Πτυσσόμενες ράμπες
-Μπαστούνι τυφλού
-Νοσοκομειακά κρεβάτια
-Γερανάκι/Αναβατόριο ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών
-Περιπατητήρας ” Π” τροχήλατος
-Περιπατητήρας ” Π”
-Πατερίτσες καναδικού τύπου.
Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις Ατόμων Με Αναπηρίες. Όμως, όπως είπε, το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες διευκολύνοντας την μεταφορά και διαμονή ΑΜΕΑ στη Ρόδο, καθώς υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός προς ενοικίαση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, γι αυτό και το πρόγραμμα ήδη τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από εν δυνάμει επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμα και τις αρχικές, αισιόδοξες, εκτιμήσεις.
Πλέον, ο στόχος να καταστεί η Ρόδος σημείο αναφοράς για τον προσβάσιμο τουρισμό είναι απολύτως εφικτός, αν συνεργαστούν όλοι οι φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επαγγελματίες.
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.accessible-rhodes.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα προσβάσιμα δημόσια κτήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις παραλίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στόχος είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών, ώστε ο τουρισμός στη Ρόδο να καταστεί «Τουρισμός Για Ολους».
H λίστα των προσβάσιμων σημείων στο νησί της Ρόδου όλο και μεγαλώνει, προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις στους επισκέπτες για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Επί του παρόντος, το εγχείρημα αυτό, που αποτελεί μια σημαντική καινοτομία τοπικά, και όχι μόνο, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του δικτύου, αρκεί και οι τοπικοί φορείς να συνδράμουν στην διαμόρφωση και στην ενίσχυσή του.
Να σημειωθεί ότι ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά.

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online