Aπερηούν οι εργαζ'ομενοι στον καταυλισμό της Μόριας

lifespeed.gr


Δήμος Λέσβου

Με απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του καταυλισμού πρώτης υποδοχής της Μόριας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι 162 εργαζόμενοι του hotspot, διεκδικώντας ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν τους επόμενους μήνες.

 

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με συμβάσεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που εκπνέουν σταδιακά από τις αρχές του Απριλίου ως το τέλος του Καλοκαιριού. (40 περίπου το πρώτο μισό του Απριλίου, 80 τον Μάιο και οι υπόλοιπες ως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).
 
Η συγκέντρωση προγραμματίστηκε για τις 7 το πρωί της Τετάρτης, ενώ ακολουθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.
 
Η Επιτροπή Εργαζομένων απορρίπτει την πρόταση δημιουργίας συνεταιρισμού ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς «μ’ αυτό τον τρόπο το κράτος προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας, και εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή στους εργαζόμενους, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού ... Δεν μας λένε όμως ότι αφού υπάρχουν αυτά τα κονδύλια, για ποιό λόγο δεν διατίθενται και τώρα για τη συνέχιση των προγραμμάτων; Για ποιό λόγο δεν διατίθενται για τους μισθούς των εργαζομένων, τη στιγμή που ο μισθός είναι πιο κάτω και από τον κατώτατο μισθό; Για ποιό λόγο τόσο καιρό δεν δίνονταν για την κάλυψη αναγκών, όπως π.χ. για μέσα ατομικής προστασίας;».
 
Σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων. «...Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος των διάφορων προγραμμάτων, που δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση και συντήρηση της ανεργίας. Προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται χιλιάδες άνεργοι σε όλη την χώρα για μισθούς πείνας, κατώτερους και από αυτούς της επαίσχυντης σύμβασης των 586 ευρώ, αφού οι μισθοί δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ, ουσιαστικά προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια, δημιουργούν πελατειακές σχέσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων και οι άνεργοι εγκλωβίζονται με την προοπτική της επαναπρόσληψης όπως συχνά-πυκνά διαλαλούν δήμοι, περιφέρειες και κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο.
 
Με δηλώσεις του στο τοπικό emprosnet ο συντονιστής του Κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των συμβάσεων γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει στο σχετικό αίτημα, ενώ εξετάζεται δυνατότητα δίμηνης παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων, ώστε να προχωρήσει κανονικά η νέα προκήρυξη. 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online