Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών

lifespeed.gr


Δήμος Πεντέλης

 

 

 

Το 2019 η μείωση του ενεργειακού κόστους στον Δήμο Πεντέλης ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο η δημοτική Αρχή στοχεύει στην περεταίρω μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Μια από τις δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ο Δήμος Πεντέλης για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων και υποδομών του.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, μετά από προετοιμασία 4 μηνών, έγινε χθες η κατάθεση του φακέλου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864…. € και ποσοστού χρηματοδότησης 100%.

Με αυτή την πρόταση ο Δήμος Πεντέλης, όπως τονίζει, στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αυτών και κατ’ επέκταση στη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.  Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για την Βιβλιοθήκη της Νέας Πεντέλης. Οι παρεμβάσεις και στα δυο κτίρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 60% συνολικά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των δύο κτιριακών μονάδων με απόλυτο σεβασμό και διατήρηση του αρχιτεκτονικού τους χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνει γενική αποκατάσταση φθορών, πλήρη εκσυγχρονισμό δομικών τμημάτων και υλικών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, λειτουργική αναβάθμιση, αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Αντικατάσταση των σωμάτων συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με φωτιστικά με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
  • Αναβάθμιση του Κτιριακού Περιβλήματος των δύο κτηρίων με την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία, στις επιχρισμένες τοιχοποιίες των όψεων των κτιρίων.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων τα οποία και στα δύο κτίρια, με πλαίσια χωρίς θερμοδιακοπή, κυρίως συρόμενα με διπλό τζάμι. Μόνο από την παρέμβαση αυτή η μείωση των θερμικών απωλειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 50%.
  • Ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση  Φωτοβολταϊκού Συστήματος και  επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια αυξάνοντας τη συμβολή τους στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2).

«Μια από τις κεντρικές μας πολιτικές, όπως είχαμε προδιαγράψει στο πρόγραμμά μας, είναι η σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και κατ’ επέκταση του σημαντικού κόστους που πληρώνει ο Δήμος μας για αυτό. Έχουμε σχέδιο και με βάση αυτή εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους», δήλωσε η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε πετύχει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου μας και των εξόδων ενέργειας. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η πρόταση την οποία υποβάλλαμε. Στο τέλος των παρεμβάσεων θα έχουμε τη χαρά να έχουμε παραδώσει προς χρήση στους συμπολίτες μας, δύο ανανεωμένα, παραδοσιακά μεν, αλλά ταυτόχρονα λειτουργικά και σύγχρονα κτίρια», πρόσθεσε.

 

7.2.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online