Δωδώνη: Η τεχνογνωσία μέσω του PATH2LC θα βοηθήσει το Δήμο στην ενεργειακή μετάβαση

lifespeed.gr


Δήμος Δωδώνης  
 

 

 

 

Η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας είναι ένας από τους στόχους του Δήμου Δωδώνης, με τη συμμετοχή τους στο έργο PATH2LC, όπως τονίζει σχετικά με την συμμετοχή τους στην 1η Εθνική Συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» για το εν λόγω ευρωπαϊκό έργο, η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά.

Με τις ενεργειακές κοινότητες ο Δήμος Δωδώνης μπορεί να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν τα ίδια παραγωγοί της ενέργειας που χρειάζονται. «Το φωτοβολταϊκό πάρκο μιας ενεργειακής κοινότητας, θα βοηθήσει και τον ίδιο το Δήμο να περιορίσει τα έξοδά του, ώστε η πίστωση της παραγόμενης ενέργειας να γίνεται στους λογαριασμούς του, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού. Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, θα αναζητηθούν λύσεις για τα κοστοβόρα αντλιοστάσια ύδρευσης και τα δημοτικά κτήρια, που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Όπως επεσήμανε χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση, ο δήμαρχος Δωδώνης  Χρήστος Ντακαλέτσης: «Η υποστήριξη και η απόκτηση τεχνογνωσίας μέσω του παρόντος ευρωπαϊκού έργου PATH2LC πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά το Δήμο μας στην ενεργειακή μετάβαση. Θεωρούμε ότι είναι κομβικός ο ρόλος των Δήμων σε αυτή τη διαδικασία. Μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη την ενεργειακή δημοκρατία και να βοηθήσουν ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν τα ίδια παραγωγοί της ενέργειας που χρειάζονται. Παράλληλα, θα αναζητήσουμε λύσεις και για τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας».

Στο έργο PATH2LC (Public Authorities together with a holistic network approach on the way to low-carbon municipalities) συμμετέχουν 11 εταίροι από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία). Συντονιστής του έργου είναι το Γερμανικό Ινστιτούτο IREES – Institute for Resource Efficiency and Energy Strategies.

Το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» στην Ελλάδα συναποτελούν μαζί με τη συντονιστική ομάδα, οι Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δωδώνης, Ιεράπετρας, Κορινθίων, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Οιχαλίας και Πέλλας.

Η «Βιώσιμη Πόλη» σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη των Δήμων στην κατεύθυνση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο PATH2LC, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020.

Ο πρωταρχικός στόχος του PATH2LC είναι να υποστηρίξει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις τοπικές Δημόσιες Αρχές στη διαδικασία μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Μέσω των Δικτύων που συστήνονται στις συμμετέχουσες χώρες, οι Δήμοι θα επωφεληθούν από πλήθος δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης σε καινοτόμα εργαλεία, ενώ θα έρθουν σε επαφή με έναν πλούτο τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών λύσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η δικτύωση θα επιταχύνει την εφαρμογή των στόχων που αναφέρονται στα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) και θα προσφέρει στους Δήμους τα απαραίτητα εργαλεία σχεδιασμού και παρακολούθησης για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων Σχεδίων Δράσης.

6.4.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online