Η εκπαίδευση στην φυλακή - Η εμπειρία του Αυλώνα

lifespeed.gr


 Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε μια ‘’διαφορετική ‘’ , θεματική - πολιτική εκδήλωση, που οργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και η Οργάνωση Μελών Λυκόβρυσης – Πεύκης του κόμματος με θέμα: «Η εκπαίδευση στην φυλακή - η εμπειρία του Αυλώνα», στην αίθουσα ‘’Μανόλης Αναγνωστάκης’’ του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης.

 

Βασικός ομιλητής ήταν ο Πέτρος Δαμιανός, Δ/ντής Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) , και που πρόσφατα στοχοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Πέτρου Δαμιανού, στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα [Ε.Κ.Κ.Ν.Α.], στο οποίο είναι Διευθυντής από την ίδρυσή του, ‘’ έχουν φοιτήσει περισσότεροι από 1700 μαθητές . Μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια λειτουργίας , παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες, το σχολείο  έχει να επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα όπως επιτυχίες των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, έκδοση της εφημερίδας ‘Προσπαθώντας για το Αύριο’, βραβεία σε θεατρικούς διαγωνισμούς, συμμετοχή σε εκατοντάδες  πολιτιστικά προγράμματα και σε αθλητικές δραστηριότητες, συνεργασία με άλλα σχολεία καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα  όπως το Μεταπτυχιακό Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Αθηνών και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.  Οι μαθητές του σχολείου είναι τα παιδιά που δε ‘χωρούσαν ‘’στα άλλα σχολεία, τα παιδιά που δεν προλάβαμε σαν κοινωνία. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του σχολείου, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, είναι ότι σε αυτά τα 17 χρόνια δεν απορρίφθηκε καμία αίτηση για εγγραφή κανενός μαθητή-κρατουμένου.

 Το 80% των κρατουμένων  στο κατάστημα κράτησης του Αυλώνα παρακολουθεί  μαθήματα σε όλες τις  σχολικές βαθμίδες  , όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των κρατουμένων της χώρας αγγίζει μόλις το 8%. Όραμα και στόχος είναι όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας  να μοιάζουν, εκπαιδευτικά, με αυτό του Αυλώνα.

 Η παρουσίαση τελείωσε με την πρόταση για δημιουργία σχολείων όλων των  εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλες τις φυλακές της χώρας- για το οποίο ζήτημα, μάλιστα, οι Υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης θα προβούν σε ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, και ολοκληρώθηκε με το αγωνιώδες ερώτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία: ‘’Και μετά τη φυλακή, τί; ’

 

Ο Πάνος Λάμπρου, από το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ  στην παρέμβαση του μεταξύ άλλων ανέφερε:

‘’Δεν είναι εύκολο να είσαι δάσκαλος , παιδαγωγός σε φυλακή. Δίνεις μάχη για τη ελευθερία σε ένα χώρο της ανελευθερίας , συγκρούεσαι με μια κυρίαρχη αντίληψη που λέει ότι οι άνθρωποι που είναι μέσα είναι  ‘’περισσευούμενοι’’  , ‘’απροσάρμοστοι ‘’, ‘’κατακάθια ‘’. …

Για τον Πέτρο Δαμιανό μιλά πρώτα από όλα το έργο του , τα ίδια τα παιδιά . η εικόνα του σχολείου , μια μικρή όαση μέσα στη φυλακή. …..’’

Ο Γιώργος  Μπουγελέκας , από το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ  με ιδεολογικές αναφορές της αριστεράς  για τον ρόλο της παιδείας και ιδίως της μέσης εκπαίδευσης , δίνοντας έμφαση σ αυτήν που απευθύνεται σε παιδιά που την έχουν ανάγκη ζώντας σε ειδικές συνθήκες , κατέληξε:

‘’Το σχολείο, που λειτουργεί από το 2000 στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα , κινείται κόντρα σε κάθε λογική εκφασισμού και τρομολαγνίας δημιουργώντας ρωγμές σε ένα σύστημα σωφρονισμού που εκ της φύσεως τους τις αποστρέφεται…….

…….Όποιος δεν είναι ίδιος ακριβώς μ έμενα δεν εχει θέση στην Ελλάδα βροντοφωνάζουν οι νεοναζί. Τους είναι αδύνατον να ανεχτούν την όποια διαφορετικότητα. Γι αυτό στοχοποιούν τον Π. Δαμιανό ’’

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν,  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέτα Καββαδία , ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης , ο Δντης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συντονιστής φυλακών Παύλος Δουλάμης , ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης , ο πρώην Δήμαρχος Δημ. Φωκιανός , ο Αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής Πάνος Γκόνης  , πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι , εκπρόσωποι φορέων  και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ τα ξημερώματα στη Λυκόβρυση »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online