Δήμος-Πρότυπο η Κηφισιά στην Ζωοφιλία

Κατερίνα Καραγιάννη

Δήμος Κηφισιάς 

 

 

Ο Δήμος Κηφισιάς διαθέτει μια ιδιαίτερα ενεργή Επιτροπή Ζωοφιλίας με  πρόεδρο την Τοπική Σύμβουλο Κηφισιάς κα Τερέζα Χλωρακιώτη, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Η Επιτροπή Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, στον Δήμο Κηφισιάς τον Σεπτέμβριο 2014.

Δεν πρόκειται για μια απλή εθελοντική ομάδα αλλά για Επιτροπή με 15 μέλη, που ενισχύεται από τον Δήμο αλλά και από προσφορές εθελοντών και συντονίζει όλο το έργο της φροντίδας των αδέσποτων ζώων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς έχει διαθέσει το ποσό των 51.500 ευρώ για προγράμματα στειρώσεων ενώ για τις δομές προσωρινής διαμονής το ποσό ανέρχεται στις 24.800 ευρώ για το 2017.

Ο Δήμος Κηφισιάς σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Ζωοφιλίας διαμορφώνουν από κοινού το πρόγραμμα για την προαγωγή της υπεύθυνης διαχείρισης και της ευζωίας  των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας.

ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ  (PUPPY DAY)

Η πιο σημαντική δραστηριότητα της Επιτροπής Ζωοφιλίας είναι η καθιέρωση των Σαββατιάτικων «PUPPY DAY», η οποία ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 2014.

Σκοπός της είναι τα άστεγα τετράποδα μέσω της έκθεσης τους να αποκτούν μια ζεστή αγκαλιά, μια δική τους στέγη.

Ήδη με το πρόγραμμα αυτό πάνω από 270 σκυλιά, υιοθετήθηκαν από πολίτες και απολαμβάνουν πια την ανθρώπινη φροντίδα.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την απήχηση των δράσεων του προγράμματος αλλά και τον  περιορισμό των προβλημάτων που ανακύπτουν από «άστεγα» ζώα.

 

ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

 

Ο Δήμος μας έχει δημιουργήσει μικρές δομές προσωρινής παραμονής ζώων και έχει πιστώσει σχετικά κονδύλια για την φιλοξενία τους στον προϋπολογισμό. Αντικειμενικά ο Δήμος Κηφισιάς έχει υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων του στο θέμα της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων καθώς δέχεται καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, παραμένει στις προτεραιότητες μας αν και οι αυστηρές εκ του νόμου προϋποθέσεις (όπως χώρος πολλών στρεμμάτων μη δασικός, με απόσταση από τον οικιστικό ιστό κ.τ.λ.), καθιστούν δύσκολο ένα τόσο σημαντικό έργο.

 

ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

Ο Δήμος Κηφισιάς συνεργάζεται με το διαδημοτικό  φορέα «ΔΙΚΕΠΑΖ» για στειρώσεις και περίθαλψη σκυλιών.  Τα σκυλιά αυτά περισυλλέγονται από το ΔΙΚΕΠΑΖ στειρώνονται  και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των αδέσποτων γατών στον Δήμο μας, κατά την διάρκεια όλου του χρόνου εφαρμόζεται και  πρόγραμμα στειρώσεων γατών με συμβεβλημένους κτηνίατρους.

 

ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

 

Σε σημεία του Δήμου έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες  για τ’ αδέσποτα ζώα. Η επιλογή των σημείων έγινε με υπόδειξη της Επιτροπής Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής νερού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμος Κηφισιάς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Η Επιτροπή Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς συνεργάζεται με δίκτυα  εθελοντών φιλόζωων  και πραγματοποιεί σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκδοση ημερολογίου για το 2017 με φωτογραφίες αδέσποτων σκυλιών που αναζητούν στέγη, την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων αλλά και σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία της περιοχής, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης.

 Κατερίνα Καραγιάννη Δημοσιογράφος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online