Aπό τη Βόννη στο Κρυονέρι Κορινθίας

Deutsche Welle

 

 

 

Για πολλούς νέους διακοπές σημαίνουν ήλιος, θάλασσα, διασκέδαση. Για κάποιους άλλους και κάτι παραπάνω. Οι διακοπές μπορούν να συνδυαστούν με νέα γνώση, με καλλιέργεια της δημιουργικότητας και όξυνση του πνεύματος πέρα από την υποχρεωτική διδακτέα ύλη. Με μια τέτοια φιλοσοφία ξεκίνησαν ένα ιδιαίτερο ταξίδι με προορισμό την Πελοπόννησο δέκα Γερμανοί μαθητές και φοιτητές από 16 ως 23 ετών

 

Υπό την καθοδήγηση του Μάρτιν Χέρμαν, επικεφαλής του συλλόγου νέων Lucky Luck από το μικρό χωριό Μπούσντορφ και μέλους του Συλλόγου Στήριξης Νεολαίας Βόννης, αλλά και του Σενεγαλέζου Αμπντού Ντιατά, με ειδίκευση στη διαπολιτισμική καλλιτεχνική διδασκαλία, οι νέοι αναμένεται να φιλοξενηθούν από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Κρυονέρι Κορινθίας. Το συντονισμό των δράσεων στο Κρυονέρι, στις οποίες θα συμμετέχουν και νέοι από την περιοχή, έχει αναλάβει ο Πάνος Πούλος από τον τοπικό Σύλλογο Φιλοξενία, που έχει επίσης ως στόχο την υποστήριξη της συνεργασίας και των ανταλλαγών νέων καθώς και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο  Πάνος Πούλος, ο οποίος έχει ζήσει στη Γερμανία και εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με προγράμματα ανταλλαγών νέων, ανέφερε στη Deutsche Welle: «Πρότζεκτ σαν κι αυτό προετοιμάζουν στην ουσία τους πολίτες του αύριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια διμερή συνάντηση, που εστιάζει ειδικότερα στο θέμα της ιστορικής μνήμης, της ελληνογερμανικής μνήμης». Η πρωτοβουλία αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται με ειδικό κονδύλιο για την Ελλάδα του γερμανικού υπ. Οικογένειας και Νεολαίας.

 

Η διαχείριση της ιστορικής μνήμης σήμερα

 

Το ταξίδι στο Κρυονέρι προετοιμάζεται βήμα-βήμα εδώ και μήνες. Ήδη έχει γίνει μια προεργασία τον περασμένο Μάιο, όταν γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ελλάδα για να συνομιλήσει με ανθρώπους που ασχολούνται με τα ίδια θέματα. «Πήγαμε σε μαρτυρικά χωριά όπου έγιναν ναζιστικά εγκλήματα. Θέλαμε να δούμε και οι ίδιοι τι μπορούμε να κάνουμε στο πεδίο της συνεργασίας των δύο λαών αναφορικά με τη διατήρηση και επεξεργασία της ιστορικής μνήμης», αναφέρει ο Μ. Χέρμαν. Πέρα από την προεργασία όμως των «ειδικών» και τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε συναντήσεις γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων πριν από το ταξίδι. Εντύπωση προκαλεί ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο: Ρωσια, Αρμενία, Σουδάν, Ν. Αφρική και φυσικά Ελλάδα. Στην τελευταία τους συνάντηση συζήτησαν για το τι περιμένουν από αυτό το ταξίδι. «Να γνωρίσω καλύτερα την Ελλάδα και τους Έλληνες, για τους οποίους έχω ακούσει πολλά», ανέφερε η 23χρονη Ξένια Μπαρίνοφ. «Να δω με τι ασχολούνται οι νέοι στην Ελλάδα» είπε ο Φλόριαν Οντέρκα, επίσης 23 χρονών ενώ η 18χρονη Μαρία Φραντσέκτ «ανυπομονεί για να βρει τα κοινά που συνδέουν τους δύο λαούς».

Από την άλλη πλευρά για τον 17χρονο Φίλιππο Αφεντόπουλο «το ταξίδι έχει πιο προσωπική χροιά, αφού πρόκειται για τη χώρα των γονιών και των παππούδων του.» Κι όπως λέει ο ίδιος, «συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνογερμανικές σχέσεις προσπαθούν να συνέλθουν μετά από τη νέα κρίση που πέρασαν τα τελευταία χρόνια λόγω των περίπλοκων οικονομικών ζητημάτων». Για τον Φίλιππο, οι παππούδες του οποίου έζησαν τη γερμανική κατοχή αλλά και τη μεταπολεμική μετανάστευση στη Γερμανία ως Gastarbeiter, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο ίδιος πλέον μπορεί να κατανοήσει την ιστορία τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική σκοπιά. Άλλα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τους νεαρούς συμμέχοντες, όπως φάνηκε από τη συνάντησή τους, είναι η ελληνική οικονομική κρίση και η αποτύπωσή της στη γερμανική κοινή γνώμη, το ζήτημα των πολεμικών αποζημίωσων αλλά και πιο καθημερινά θέματα, όπως η ελληνική μουσική και γαστρονομία.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με μια ιδιαίτερη στιγμή

Διαβάζοντας το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων εντυπωσιάζεται κανείς εύκολα από την οργάνωση και το πνεύμα ομαδικότητας και εθελοντισμού. Οι μέρες είναι γεμάτες από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Στόχος των ημερών στο Κρυονέρι είναι και η κατασκευή ενός ψηφιδωτού για το πολιτιστικό κέντρο του χωριού με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης, όπως ανέφερε o υπεύθυνος για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες Αμπντού Ντιατά. Ο ίδιος γνωρίζει καλά την τεχνική αυτή από τη Σενεγάλη. Στο πρόγραμμα όμως ξεχωρίζει δίχως αμφιβολία η εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Κρυονερίου την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία θα παρευρεθούν μέλη μιας εβραϊκής οικογένειας που κατά τη διάρκεια της κατοχής βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια χωρικών αλλά και σε μια σπηλιά στο βουνό, την περίοδο 1943-1944. Οι επιζώντες και οι απόγονοί τους, που πλέον ζουν μόνιμα στο Ισραήλ, θα συνομιλήσουν με τους νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κι όπως λέει ο Πάνος Πούλος, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καθαρίσουν εθελοντικά το δύσβατο μονοπάτι που μέχρι σήμερα οδηγεί στη σπηλιά Καραμάνου, όπου είχε κρυφτεί η οικογένεια.

Το πρόγραμμα συνεργασίας Βόννης-Kρυονερίου δεν σταματά όμως μόνο στο Κρυονέρι. Έπεται συνέχεια το φθινόπωρο στη Βόννη, όπου αναμένεται η ελληνική ομάδα. Τόσο ο Μάρτιν Χέρμαν όσο και ο Πάνος Πούλος εύχονται, τέλος, τα προγράμματα ελληγερμανικής συνεργασίας νέων να έχουν μελλοντικά την τύχη που έχουν τα αντίστοιχα γερμανοπολωνικά και γαλλογερμανικά, τα οποία πλέον αποτελούν ξεχωριστούς θεσμούς, με αυτόνομους προϋπολογισμούς και μόνιμο προσωπικό. Κάτι τέτοιο εύχονται και για την Ελλάδα, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στη συμφωνία για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίους, που αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να συσταθεί το 2019.

Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online