Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάσπες και καταστροφή - H αγωνία του Γέροντα για το μοναστήρι... Γράφει η Μάρα Μπέκα

lifespeed.gr


Δήμος Μυλοποτάμου

 

 

 

 

Τόνους λάσπη, πέτρες και μεγάλες υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμα της η δυνατή νεροποντή της περασμένης Πέμπτης στις περιοχές Μπαλί , Σίσσες, Δροσιά και Βόσακο. Το νερό στο πέρασμα του πλημμύρισε δρόμους, κατέβασε τόνους λάσπη, προκάλεσε κατολισθήσεις, έφραξε ποτάμια, γέφυρες και πήρε όλα τα δίχτυα και τα καθίσματα από τις παραλίες

Ο οικισμός Αλμυρίδα, δεν έχει νερό αφού οι κατολισθήσεις και τα νερά διέλυσαν 200 μέτρα από το δίκτυο ύδρευσης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, στο Βώσακο. Η καταιγίδα προκάλεσε τρύπες στην οροφή του μοναστηριού, και πλημμύρισε την τράπεζα και τους εσωτερικούς χώρους του μοναστηριού.  Ο ηγούμενος της μονής, πατέρας Τιμόθεος με μεγάλο έργο στην μονή είναι απογοητευμένος από την απρόσμενη καταστροφή, στο μοναστήρι που συντηρεί ο ίδιος με έναν καλόγερο.

Οι στιγμές που έζησαν στο Βώσακο  ήταν μαρτυρικές αφού η πλαγιά του βουνού, πάνω από το μοναστήρι κατέβαζε τόνους νερού. Ο πατέρας Τιμόθεος είχε τρομοκρατηθεί από το φαινόμενο φοβούμενος μήπως γίνει κατολίσθηση και βουλιάξει όλο το μοναστήρι

«Η καταγραφή των ζημιών  στις περιοχές αυτές, που ανήκουν στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης ξεκίνησαν χθες με την βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και τα συνεργεία των Δήμων και της Αντιπεριφέρειας να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, για να ανοίξουν έστω οι κεντρικοί δρόμοι» αναφέρει στο ekriti.gr o Αντιδήμαρχος του δήμου Γιάννης Νύκταρης.

«Στη Δροσιά έπεσε η πλαγιά του βουνού και η λάσπη έθαψε ένα μεγάλο μελίσσι με 300 κυψέλες. Στην Παναγία την Χαρακιανή, τα ορμητικά νερά έπνιξαν κοπάδια με ζώα με τους βοσκούς, να είναι απογοητευμένοι από την καταστροφή. Και βούλιαξε κυριολεκτικά ένα μεγάλο μελίσσι» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.

«Οι εικόνες που συναντήσαμε είναι πρωτοφανείς. Οι ηλικιωμένοι μιλούν για ανεξήγητο φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλο όγκος νερού σε συγκεκριμένη περιοχή, ήταν το σύννεφο» επισημαίνει ο κ. Νύκταρης.

Από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η κ. Ελένη Δεβεριώτη δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ύψος των ζημιών, γιατί υπάρχουν δίκτυα ύδρευσης που είναι καταστραμμένα και θα έχουν πλήρη εικόνα τις επόμενες μέρες, όπου θα ξεκινήσει και η επιδιόρθωση. Η ίδια μιλά και αυτή για μοναδικό φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα, αφού η ένταση του νερού χτύπησε συγκεκριμένο σημείο της Κρήτης.

Ο Δήμος Ρεθύμνου κατέθεσε αίτημα προς την Περιφέρεια για να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποζημιωθούν οι περιουσίες ιδιωτών αλλά και του Δήμου.

Ρεπορτάζ Μάρα Μπέκα 

 

 

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr