Τελεσίγραφο από τη Λέσβο με το μπλόκο των οικίσκων

lifespeed.gr


Δήμος Λέσβου

 

 

 

 

Οργανωμένη κινητοποίηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης από πολίτες και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής,  κατάφερε να αποκλείσει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας την εκφόρτωση 50 οικίσκων που είχαν αποσταλεί από το Υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής  για τον καταυλισμό της Μόριας . Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές που έσπευσαν προς καταστολή της κινητοποίησης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».

Ο αποκλεισμός του φορτηγού πλοίου που μετέφερε τους οικίσκους πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια αποριμματοφόρων του δήμου που απέκλεισαν τη μπουκαπόρτα , ενώ εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στέκονταν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας την εκφόρτωση των οικίσκων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» υπογράμμισε μιλώντας  προς τους συγκεντρωμένους ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο οποίος επανέλαβε ότι η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας όπως και η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής είναι τα κυρίαρχα από τα αιτήματα  του Λεσβιακού λαού που κατετέθησαν πρόσφατα στον Υπουργό Γ. Μουζαλα αλλά και στο πρωθυπουργό και  παραμένουν ανοικτά .

Στην κινητοποίηση απάντησε εντός λίγων ωρών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ότι οι 50 οικίσκοι εστάλησαν προς  αντικατάσταση σκηνών στο χοτ σποτ της Μόριας . Σε τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε προηγηθεί μεταξυ του υπουργού και του δημάρχου ο κ. Φλαμπουράρης  είχε εξηγήσει τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές. Όπως φροντισε να καταστήσει σαφές ο κ. Φλαμπουραρης , οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός ζήτησε γραπτή δέσμευση του υπουργού για όσα συζητήθηκαν, και πράγματι , στη συνέχεια σε επιστολή η οποία υπεγράφη από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώθηκε η πολιτική δέσμευση ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τονίζεται επίσης :

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Η κλιμάκωση της κινητοποίησης συζητείται από τις 5 το απογευμα  κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού των φορέων της Λέσβου 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online