Μαθαίνοντας το Κρητικό Παρελθόν... σε Τύλισο, Αμνισό και Μάλια... γράφει η Μάρα Μπέκα

Μάρα Μπέκα

Δήμος Ηρακλείου

 

 

 

 

Με μια εξαιρετική ξενάγηση σε οικείες και ανάκτορα, του Μινωικού Πολιτισμού έκλεισε η 1η από τις τέσσερις ενότητες «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Σύλλογος Εθελοντών Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Με ξεναγό την κα Αθηνά Σφακάκη –Κυριακάκη, μια ομάδα 50 ατόμων την Κυριακή το πρωί 25 Φεβρουαρίου 2018 επισκέφτηκαν τις Οικίες Τυλίσου Α-Β-Γ, την Μινωική Έπαυλη Αμνισού, το Μέγαρο του Νίρου και το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων.

Μέσα από μια εξαιρετική ιστορική διαδρομή στις ρίζες του Μινωικού Πολιτισμού, όλοι οι επισκέπτες ήρθαν σε νοερή επαφή με τα σημαντικά ιστορικά μνημεία του Ηρακλείου, γέμισαν γνώσεις και αντιλήφθηκαν για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας.

Η ξεναγός κα Σφακάκη μετέφερε με περισσή λεπτομέρεια τα σημαντικά σημεία του κάθε ιστορικού μνημείου και απάντησε σε όλες τις απορίες των παραβρισκόμενων. Η 2η ενότητα «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν»ξεκινάει στις 14 Μαρτίου 2018. Ενώ ολόκληρο το πρόγραμμα και για τις τέσσερις ενότητες, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, www.heraklion.gr στον τομέα του Πολιτισμού. 

Οικίες Τυλίσου Α-Β-Γ

Το μινωικό κέντρο της Τυλίσου είχε τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότηταςτης πλούσιας περιοχής του Μαλεβιζίου αλλά και του μεγάλου πλουτοπαραγωγικού χώρου (κτηνοτροφία, ξυλεία, μαλλί) του Ψηλορείτη. Έχει ανασκαφεί, από τον αρχαιολόγο Ιωσήφ Χατζηδάκη. Η ιστορία  αρχίζει από την Προανακτορική περίοδο, αλλά ακμάζει κατά τη Νεοανακτορική (1650-1450 π.Χ.) και Μετανακτορική περίοδο (1450-1200 π.Χ.)

Μινωική Έπαυλη Αμνισού​

Στην ανατολική μεριά του μεγάλου Κόλπου του Καρτερού υπάρχει το μικρό ύψωμα της Παλαιόχωρας στο οποίο υπήρχε ο μινωικός οικισμός της Αμνισού. Η βίλα αυτή γνωστή ώς "Έπαυλη των Κρίνων" αυτή διαθέτει αίθουσα με πολύθυρα, λουτρό, ιερό, μαγειρείο, σκάλες και στεγασμένους πλακόστρωτους χώρους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε ο ομφαλός του Δία όταν ο νεογέννητος θεός μεταφέρονταν σε σπήλαιο για να κρυφτεί από τον Κρόνο, κι έτσι η περιοχή ονομάζονταν Ομφάλιο Πεδίο

Μέγαρο Νίρου

Σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, μετά την Αμνισό και το Κακό Όρος και στη περιοχή του σύγχρονου οικισμού Κοκκίνη Χάνι, βρίσκεται σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στον οποίο έχει ανασκαφεί μεγάλο και πολυτελές μινωικό μέγαρο. Συνηθίζεται να αποκαλείται «Μέγαρο Νίρου» εξαιτίας παλαιότερης εγκατάστασης που προυπήρχε στο σημείο (το Χάνι του Νίρου).
Χρονολογείται στη νεοανακτορική περίοδο, ήταν διώροφο με θέα στη θάλασσα και ήταν κτισμένο με ανακτορική λαμπρότητα.

Ανάκτορο Μαλίων

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων βρίσκεται 3km ανατολικά των Μαλίων, δίπλα στον υδροβιότοπο της περιοχής και πολύ κοντά στη θάλασσα. Εδώ υπήρξε μια σημαντική μινωική πόλη και το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο, μετά της Κνωσού και της Φαιστού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ βασίλεψε ο Σαρπηδόνας, αδελφός του Μίνωα και γιος του Δία και της Ευρώπης

Τον Σαρπηδόνα εξεδίωξε ο αδερφός του Μίνως και στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στη Λυκία της Μικράς Ασίας. Ως το 1880, η ύπαρξη της πόλης ήταν άγνωστη, όταν ο ιδιοκτήτης της περιοχής ανακάλυψε μερικά φύλλα χρυσού λίγα μέτρα δυτικά από το ανάκτορο.

Ρεπορτάζ/Φώτο Μάρα Μπέκα

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online