Λουκέτο σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας .... Γράφει η Μάρα Μπεκα

Μάρα Μπέκα

Δήμος Σητείας

 

 

 

 

Στο δρόμο θα βρεθούν μετά τις 15 Μαΐου, οι 30 εργαζόμενοι, στο Ατζικιάρι Σητείας μετά την απόφαση του ΣτΕ για κλείσιμο της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί στην περιοχή.

Η υπόθεση ξεκινά από το 2008 όταν αποφασίστηκε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ιχθυοτροφείου, στο οποίο ιδιοκτήτες εμφανίζονται άνθρωποι δυο εταιρειών με έδρα την Αθήνα και τη Χίο. Μάλιστα η ανάκληση της άδειας έγινε με αναδρομική ισχύ από το 2002, δηλαδή θεωρήθηκε ότι η μονάδα λειτουργούσε αυθαίρετα και χωρίς άδεια σε δημόσιο χώρο, από εκείνη την χρονιά.

Το 2008 άλλαξε το καθεστώς της εταιρείας και οι νέοι ιδιοκτήτες άρχισαν να παράγουν τόνους ψαριών πάνω στο αυθαίρετο καθεστώς της προηγούμενης ιδιοκτησίας  και από 20 στρέμματα καταπάτηση δημόσιας θάλασσας που προβλέπει ο νόμος, έφτασαν στο σημείο να λειτουργούν στα 77 στρέμματα, έχοντας 26 άτομα προσωπικό, 9 στην μονάδα πάχυνσης και 17 στο συσκευαστήριο.

Σε όλη αυτή την διάρκεια και με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και του ΣτΕ, η ιδιοκτησία δεν έκανε αλλαγές ούτε πλήρωνε πρόστιμα μέχρι πέρυσι που αναγκάστηκε να δώσει 561.000 ευρώ σε πλειστηριασμό, προκειμένου να επαναγοράσει την αλιεία της.  

Η τελική απόφαση από την Αποκεντρωμένη μιλά, για οριστικό κλείσιμο της εταιρείας, κατάσχεση και δήμευση των εγκαταστάσεων και των ψαριών,  προκειμένου για να προκηρυχτεί εκ νέου  διαγωνισμός.

«Θα μείνουν στον δρόμο περίπου 30 οικογένειες που εργάζονται χρόνια στην εταιρεία, σε μία περίοδο και σε μία περιοχή που είναι δύσκολο να βρούμε ξανά δουλειά» αναφέρει στο ekriti, ο Βαγγέλης Καστούλης, δύτης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειες. "Εργάζομαι 10 χρόνια στην εν λόγω εταιρεία και θέλω με κάποιο τρόπο, οι αρμόδιοι να ακούσουν και την δική μας φωνή. Ας επανεξετάσουν την υπόθεση μας, αν πιστεύουν πως η εταιρεία έχει συνετιστεί".

«Θέλουμε η Αποκεντρωμένη να επανεξετάσει το θέμα μας από την αρχήκαι να μας αφήσει να εκμεταλλευτούμε τα 40  στρέμματα χωρικού ύδατος που ορίζει ο νόμος. Το ΥΠΠΑΤ με σχετικό έγγραφο του δίνει τη δυνατότητα εξέτασης και έγκρισης αιτήσεων για τη θαλάσσια έκταση και τη μίσθωση υπό την αυτονόητη προϋπόθεση εγκατάστασης του νέου μισθωτή μετά την απομάκρυνση του παλαιού» αναφέρει στο ekriti.gr ο δικηγόρος της εταιρίας, Νικόλαος Γεροκωνσταντής.  

Το έγγραφο του ΥΠΑΤ για την δυνατότητα εξέτασης:
 

 «Θέλουν να γίνει διαγωνισμός από την αρχή, να καθαριστεί τελείως ο χώρος, να πάρουμε τα κλουβιά και τα αγκυροβόλια,  και να κλείσουμε την μονάδα.  Ο διαγωνισμός για να γίνει θα πάρει πάνω από 3-4 χρόνια προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις . Χρόνος χαμένος για εμάς… όσον αφορά τις απολύσεις των εργαζομένων, αυτές από 15 Μαΐου και μετά θα απολυθούν ομαδικά» ολοκληρώνει ο κ. Γεροκωνσταντής.

Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Διεύθυνση Γεωργίας, ο κ. Βασίλης Ράπτης μας είπε για την υπόθεση: Έχει ανακληθεί η άδεια της εταιρείας μετά από μία σειρά συνεχόμενων παραβάσεων και αυθαιρεσιών. Περιμένουνε το χαρτί της τελικής απόφασης από το ΣΤΕ και μετά βάσει του νέου νόμου θα γίνει νέος διαγωνισμός. Η εταιρεία από την πλευρά της  πρέπει να καθαρίσει τα πάντα, στο χρόνο που της έχει αποδοθεί.
 
Μάρα Μπέκα 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online