Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης

lifespeed.gr


 Δήμος Αβδήρων 

 

 

 

 

Το 2006 ξεκινήσαν την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου παίρνοντας πληροφορίες από βιώματα των γηραιότερων του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Μαζευόταν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν. Στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου με την προσθήκη κολοκύθας γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. Ήταν απαραίτητη γλυκαντική ουσία στα χρόνια της φτώχιας.

Από το 2006 μέχρι σήμερα το σπέρνουμε κάθε χρόνο και πειραματιζόμαστε ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από αναφορές παλιών καλλιεργητών καταφέραμε να δημιουργήσουμε ανοξείδωτη μηχανή αποχύμωσης.

Η σπορά του φυτού γίνεται την Άνοιξη. Φροντίζουμε, ποτίζουμε, ξεβοτανίζουμε τα φυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου. Όταν ωριμάσει το φυτό και αποκτήσει τα απαιτούμενα σάκχαρα , κόβουμε ένα-ένα τα καλάμια με το χέρι. Τα μεταφέρουμε σε στεγασμένο χώρο όπου γίνεται η αποψίλωση στην πρότυπη ανοξείδωτη μηχανή. Συλλέγουμε τον χυμό, τον φιλτράρουμε σε δύο στάδια. Το ψήνουμε όσο χρειάζεται για να φτάσει στην σωστή πυκνότητα. Εναλλακτικά προσθέτουμε κομμάτια κολοκύθας ή κυδωνιού. Αυτές οι γεύσεις στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου είναι που ξυπνούν τις μνήμες στους ηλικιωμένους πλέον κάτοικους και τος μεταφέρει νοερά πενήντα και πλέον χρόνια πριν. Ζωηρεύει το βλέμμα και φωτίζεται το πρόσωπο τους και περιγράφουν τις βραδιές πετμεζιού στην βάλτα έξω από την Γενισέα όπου ξενυχτούσαν με γέλια και τραγούδια ώσπου να γευτούν το πετμέζι.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών νιώθουν υπερηφάνεια και χαρά που μετά από πολλές προσπάθειες φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε ένα παραδοσιακό υγιεινό προϊόν με απόλυτα οικολογικό τρόπο.

Πετμέζι είναι το μαγικό σιρόπι του επεξεργασμένου ζαχαροκάλαμου το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου.

 Η ποιότητα του προϊόντος είναι πιστοποιημένη από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π. Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο, στο μαγείρεμα κρεατικών όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Στην κατασκευή σως για σαλάτες.

Το δικό της εργαστήριο σε χώρο, που της παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων στον οικισμό της Συδινής έχει αποκτήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας Ξάνθης.

Τα μηχανήματα για ολόκληρο το στήσιμο της γραμμής παραγωγής του εργαστηρίου, τα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 70.000 ευρώ ο αγωγός ΤΑΠ, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών του στο συγκεκριμένο δήμο.

Η προβολή που επιχείρησε η ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω των εκθέσεων την οδήγησε στο να προσεγγίσει ανθρώπους και να εξασφαλίσει την περσινή παραγωγή του προϊόντος 2 τόνους και να την διαθέσει στην Ελβετία. Το πετιμέζι ζαχαροκάλαμου κέντρισε και το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με την γαστρονομία από την Ελβετία, όπου οι ειδικοί ερευνητές του θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το πετιμέζι στο πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 07:06

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online