Χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες στη μεγάλη γιορτή της Ξάνθης

lifespeed.gr


Δήμος Ξάνθης

«Το κάψιμο του Τζάρου» είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη και επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που αποτέλεσε και την κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών άνοιξε με την Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού τη νεαρή Βάγια Χρύσα Ζερβού με καταγωγή από την Ελευθερούπολη Καβάλας που πάνω από το εντυπωσιακό άρμα της χαιρετούσε τους πολυάριθμους επισκέπτες της μεγάλης αυτής γιορτής.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία είχαν κατακλίσει το μεγάλο πάρκινγκ στάθμευσης αυτοκίνητων στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου στη συνέχεια με λεωφορεία που είχαν διαθέσει οι διοργανωτές μεταφέρονταν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετείχαν σε περισσότερα από τριάντα πληρώματα διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης για περίπου τέσσερεις ώρες σκορπίζοντας πολύ κέφι. Ευφάνταστα άρματα, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Η Ξάνθη συνέχισε για μια ακόμα χρονιά σε πείσμα των δύσκολων καιρών να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος.

Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε και η βραδινή παρέλαση των πληρωμάτων που παρά την έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε το κέφι παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος της παρέλασης που ολοκληρώθηκε μ’ ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 23:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Σκότωσε την 18χρονη κόρη του και κρεμάστηκε! »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online