Όχι "Big Brother" σε δημόσιους χώρους, λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Μάρα Μπέκα

Δήμος Ηρακλείου

Όχι Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιοπου να επιτρέπει την χρήση καμερών σε ανοικτούς, αρχαιολογικούς χώρους ή  πάρκα” ανέφερε μιλώντας στο ekriti.gro υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Νίκος Παπαδαντονάκης.

Με αφορμή το περιστατικό βανδαλισμού που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή του Καράβολα, και τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και ekriti.gr για αναζήτηση νομικού πλαισίου χρήσης καμερών σε ανοικτούς χώρους και αρχαιολογικά σημεία ως ένα είδος αστυνόμευσης, ρωτήσαμε αν αυτό ισχύει και αν μπορεί να εφαρμοστεί.

«Επιτρέπονται μόνο οι κάμερες της Τροχαίας που καταγράφουν την κίνηση, και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εξιχνιάσεων κακουργημάτων» επισημαίνει ο κ. Νίκος Παπαδαντονάκης.

Ενώ όσο αφορά τις κάμερες σε καταστήματα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι επιτρέπεται από τον νόμο αφού υπάρχει ταμπέλα  σε εμφανές σημείο  που να αναφέρει την χρήση βιντεοσκόπησης, ώστε να το γνωρίζει ο πελάτης.

«Η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει να καταγράφονται πλημμελήματα όπως βανδαλισμοί ή υλικές καταστροφές. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε κάθε φορά που γίνονται πορείες μπροστά από τα δικαστήρια και άγνωστοι πετούν χρώμα ή σπάνε ότι βρουν να υπήρχαν κάμερες που θα τους κατέγραφαν και εμείς θα προχωρούσαμε σε αναζήτηση και ταυτοποίηση τους . Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Προσωπική μου άποψη, καταλήγει ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Νίκος Παπαδαντονάκης  είναι να μην γίνεται καταγραφή των πλημμελημάτων σε κάμερα, γιατί αυτό αντιβαίνει την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Άποψη που με επιφύλαξη έχει και το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. 

Μάρας Μπέκα  Δημοσιογράφος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online