Διαχείριση αδέσποτων ζώων από τον Δήμο...Γράφει η Βάντα Βλασταρά

lifespeed.gr


Δήμος Χαλκιδέων

 

 

 

 

 

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και με αφορμή τις κατά καιρούς κριτικές και αναφορές Μέσων Ενημέρωσης και πολιτών, από τον Δήμο Χαλκιδέων και την αρμόδια Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Η παρούσα Δημοτική Αρχή από την έναρξη της θητείας της, έδωσε προτεραιότητα στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας με σκοπό τη σωστή  και πολιτισμένη διαχείριση  και την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.  Φροντίζει για τη σίτιση  και  τη περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν στην περιοχή μας, πάντα σε συνεργασία με τα Μέλη των τοπικών Φιλοζωικών Σωματείων, αλλά και την συνεισφορά ιδιωτών-εθελοντών.

Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ένας από τους λίγους Δήμους Πανελληνίως που διαθέτει εγκεκριμένο – αδειοδοτημένο Κυνοκομείο  150 θέσεων και δαπανά ετησίως υψηλά ποσά για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ωστόσο για  να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού των ζώων θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των ζώων να συμβάλλουν σε θέματα που απορρέουν από τη κειμένη νομοθεσία και να προβούν στη στείρωση, εμβολιασμό και ηλεκτρονική ταυτοποίηση του ζώου και φυσικά  να μην τα αφήνουν χωρίς επιτήρηση στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

  • Ο Δήμος Χαλκιδέων  σε εφαρμογή του Ν. 4039/12 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014  προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
  • Μεριμνά για την περισυλλογή των αδέσποτων  ζώων συντροφιάς δίνοντας προτεραιότητα σε ευαίσθητους χώρους (Σχολεία, Νοσοκομεία, Παιδικές Χαρές κ.λπ.) και τα αιτήματα – καταγγελίες  πολιτών. Τα ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στο Δημοτικό Καταφύγιο που προορίζεται για την προσωρινή περίθαλψη και διαχείριση τους.
  • Υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση, στειρώνονται, εμβολιάζονται  και σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση από τον συμβεβλημένο ιδιώτη κτηνίατρο. Τα ζώα παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Κυνοκομείου για εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι την αποθεραπεία τους. Τα υγιή προωθούνται για υιοθεσία μέσα από της σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του δήμου.
  • Την περίοδο 2018 έως σήμερα πέρασαν από το πρόγραμμα διαχείρισης  και από συμβεβλημένο ιδιώτη Κτηνίατρο 240 σκύλοι και  έγινε περίθαλψη σε 8 γάτες, οι οποίες βρέθηκαν τραυματισμένες και άρρωστες . Ενώ για την περίοδο Ιανουάριος 2018 – Φεβρουάριος 2019 έχουν γίνει 45 υιοθεσίες σκύλων.
  • Στον χώρο του Κυνοκομείου , ο οποίος δεν αποτελεί μόνιμο κατάλυμα,  αλλά  χώρο  προσωρινής περίθαλψης και ανάρρωσης  ή παραμονής ζώων τα οποία είναι ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν, σήμερα φιλοξενούνται 118 σκυλιά και  22 γάτες.
  • Την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός νέων ζώων εντός του ευρύτερου τομέα του Δήμου τα οποία έχουν πιθανώς προέλθει από άλλες περιοχές και ιδιώτες.
  • Η προσπάθεια των υπαλλήλων για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ροή καταγγελιών είναι μεγάλη  , καθημερινή και διαρκής αλλά τα ζώα δεν έχουν μόνιμη περιοχή  διανομής , μετακινούνται και υπάρχει αδυναμία εντοπισμού τους. Επίσης το Κυνοκομείο έχει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Προσβλέπουμε στη βοήθεια όλων, ώστε αφενός να συμβάλλουμε στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και αφετέρου να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους.

         Βάντα Βλασταρά

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online