Δημ. Παπαδημούλης: Μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λειτουργία και σύνθεση απόψεων

«Ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. «Προσωπικά είμαι πολύ ανήσυχος -και νομίζω πως και πάρα πολύς κόσμος είναι στεναχωρημένος- για τη συνολική εικόνα που δίνει το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», είπε, ενώ έθεσε και το ερώτημα: «Αναρωτιέμαι εάν δεν μιλήσει και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας που γίνονται όσα γίνονται πότε θα μιλήσει;».

Αναλυτικότερα ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής: «Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, και είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή για το κόμμα μας, αυτό που χρειάζεται είναι ένταση της συλλογικής λειτουργίας μας, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε με διάλογο τα προβλήματα. Αντί για αντιπαράθεση στα κανάλια και μέσω του Twitter να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Ο κοινός παρονομαστής και του Twitter και των καναλιών είναι ότι οδηγεί σε παράλληλους μονολόγους. Το ζητούμενο είναι ο διάλογος, γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λειτουργία και σύνθεση απόψεων. Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε αποκεφαλισμούς».

Μάλιστα, ο Δημ. Παπαδημούλης παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, του Αντώνη Κοτσακά, «ο οποίος εξηγεί ότι όλες οι προτάσεις για κάποια κάποιας μορφής ποινή υποβάλλονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σύμφωνα με το καταστατικό, η οποία έχει και τον τελικό λόγο, αφού προηγηθούν ορισμένα δημοκρατικά φίλτρα που έχουμε συναποφασίσει δημοκρατικά στο κόμμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ είπε: «Κρατήστε από μένα τον τρόπο που μιλώ. Αυτό που λέω είναι ότι αντί για αποκεφαλισμό ή μύδρους μέσα από τα κανάλια, προτιμώ την ένταση της συλλογικής συντροφικής λειτουργίας στο κόμμα. Αυτό σημαίνει αντιπαράθεση απόψεων, αλλά με επιχειρήματα. Πρέπει να γίνει πράξη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την τελετή παράδοσης στον Στέφανο Κασσελάκη για την ανάγκη συλλογικότητας και συντροφικότητας, αλλά και η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο πρώτος είναι ο πρώτος αλλά και δεύτερος είναι ο πρώτος. Αυτά πρέπει να μεταφραστούν σε έργα από όλους, που σημαίνει αφενός όσοι επικρίνουν να διατυπώνουν επιχειρήματα, αλλά με ηπιότερους τόνους. Αφετέρου σημαίνει ότι οι αποκεφαλισμοί δεν ανήκουν στην κουλτούρα της δικής μας Αριστεράς. Πολύ περισσότερο όταν υπερβαίνουν το καταστατικό».

Για την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Δημ. Παπαδημούλης, επικεφαλής μάλιστα της ευρωομάδας, είπε: «Την είδηση της ανεξαρτητοποίησης του Στέλιου Κούλογλου την πληροφορήθηκα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι «ο ίδιος είπε στη δήλωσή του στο Ζάππειο ότι θα συνεχίσω να νοιάζομαι για το ΣΥΡΙΖΑ». «Παρότι παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα, είπε ότι θα είναι εγγυητής της ενότητας. Δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω στον Αλέξη Τσίπρα τι να πει και πότε. Ωστόσο αναρωτιέμαι: Εάν δεν μιλήσει και τώρα που γίνονται όσα γίνονται πότε θα μιλήσει;» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.

«Η εμπειρία διδάσκει ότι συνήθως οι διασπάσεις στην Αριστερά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Νομίζω ότι όλοι και όλες οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Κι εδώ να θυμόμαστε το χρυσό κανόνα. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Όποιος έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Στο κλείσιμο της συνέντευξής του δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα και σε αυτά που είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. «Πρέπει να τα κάνει πράξη και ο σημερινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυστυχώς δεν το βλέπω.

Πρέπει να μπει ένα φρένο στην προσπάθεια να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου με μια χερσαία επίθεση στη Γάζα που θα οδηγήσει σε μακελειό και σε ευρύτερη ανάφλεξη με τεράστιες αρνητικές συνέπειες και ανθρωπιστικές και οικονομικές και κοινωνικές. Φρένο στην χερσαία επίθεση μπορούν να βάλουν πριν από όλα οι Αμερικανοί και δεν τους βλέπω να το κάνουν δυστυχώς.

Όσο για την ευρωπαϊκή ηγεσία, έχει περιοριστεί στο ρόλο του ουραγού και του πρόθυμου. Ακολουθεί τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν ευνοεί και τα καλώς νοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Τώρα είναι η ώρα να σταματήσει αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και να μπει στη θέση του πυρός η διπλωματία. Ώστε να αναβιώσει μια προσπάθεια 75 χρόνων για να υπάρξει επιτέλους μια λύση με δύο κράτη, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην περιοχή. Είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τη φρίκη ενός επαπειλούμενο πολέμου».

25.10.2023