Δημ. Παπαδημούλης: «Να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αttica TV και στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Γιώργο Χουδαλάκη, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης

Να απαντήσουμε συλλογικά και να γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν

«Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν. Για να απαντήσουμε συλλογικά σε αυτά που μας έχει δώσει εντολή ο κόσμος να λύσουμε. Εκλέξαμε νέο Πρόεδρο μετά από μια διπλή ήττα και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμερίσει για να περάσει το ‘’νέο κύμα’’. Ουσιαστική όμως συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξουμε ή να διορθώσουμε – και πολύ περισσότερο αποφάσεις συλλογικές γι’ αυτό,  δεν έχουμε πάρει. Ο Στέφανος Κασσελάκης, που εξελέγη με μια καθαρή εντολή και οφείλει να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις αλλαγών που ο ίδιος σκέφτεται».

Το Συνέδριο πρέπει να γίνει χωρίς αναβολές, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και να προετοιμαστεί σωστά.

«Και το ταχύτερο δυνατό, με τα συλλογικά όργανα του κόμματος, να συζητήσουμε -αναζητώντας συνθέσεις όπου είναι δυνατόν, πλειοψηφίες όπου δεν υπάρχουν συνθέσεις- δρομολογώντας την αποφασισμένη, ομόφωνα ήδη από πριν, απόφαση για το Συνέδριο του κόμματος.

Το Συνέδριο πρέπει να γίνει χωρίς αναβολές, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και να προετοιμαστεί σωστά.

Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να συμβάλουν. Και πριν απ όλα ο Πρόεδρος του κόμματος και αυτοί που νιώθουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο κόμμα. Αυτή την ώρα μέσα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ανάμεικτα και η ελπίδα αλλά και η ανησυχία και η αγωνία. Και πρέπει να ασκηθούμε, όσο κι αν φαίνεται αυτό δύσκολο αυτή την ώρα, στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού και όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης».

Η χαρά του Μητσοτάκη, η διάσπαση. Κάτι τέτοιο με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο

«Το σενάριο της διάσπασης με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη.

Αυτή την ώρα ο κοινός μας στόχος δεν είναι πώς θα μοιράσουμε καρέκλες. Ο κοινός μας στόχος είναι πώς θα κάνουμε πιο αποτελεσματική την αντιπολίτευση μας. Πώς θα ετοιμάσουμε βαδίζοντας και προς το Συνέδριο εκείνες τις αλλαγές που περιμένει ο κόσμος από εμάς, έτσι ώστε να γίνουμε πιο πειστικοί, με πιο σαφές πρόγραμμα, και η αντιπολίτευση μας να είναι πιο αποτελεσματική. Να πείσουμε περισσότερους».

Ο Πρόεδρος του κόμματος έχει την πρώτη ευθύνη να προτείνει σύντομα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων τι προτείνει και αυτά να συζητηθούν και να αποφασιστούν συλλογικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα με ρίζες, με ιστορία, με συλλογικές θέσεις, με δράση και πρέπει να κάνει αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να αποφασιστούν συλλογικά, και ο Πρόεδρος του κόμματος έχει την πρώτη ευθύνη, αφού έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη, να προτείνει σύντομα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων τι προτείνει και αυτά να συζητηθούν και να αποφασιστούν συλλογικά.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στα σενάρια της διάσπασης. Ζητώ από την πλευρά των νικητών να μην κάνουν επίδειξη αλαζονείας. Και ζητώ από όσους υποστηρίξαμε την Έφη Αχτσιόγλου, να δείξουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες μας και να επενδύσουμε στη συλλογικότητα».

27.9.2023