Δημ. Παπαδημούλης: «Ο πρόεδρος του κόμματος έχει κάθε συμφέρον να επενδύσει στη συλλογικότητα και στην αξιοκρατία»

«Επιβάλλεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να αποφευχθεί μια παρόξυνση της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που μπορεί να οδηγήσει σε μια οδυνηρή ρήξη. Απ’ αυτήν θα χάσει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και το στοίχημα που έχουμε για μια ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και μια ικανή κυβέρνηση αύριο. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος εξελέγη με μια διαδικασία σεβαστή και αποδεκτή από όλους και με ένα καθαρό ποσοστό, θα πρέπει να βασιστεί στη συλλογικότητα» τόνισε σε συνέντευξη του στο Attica TV, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέσα από τη συλλογικότητα θα χτίσουμε τη συνεννόηση, ώστε η ελπίδα που έχει γεννηθεί σε ένα κομμάτι του κόσμου μας να γονιμοποιηθεί και να αυξηθεί. Αλλά και η αγωνία, οι φόβοι, τα αχαρτογράφητα νερά -στοιχεία που υπάρχουν σε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του κόσμου μας- να καθησυχαστούν μέσα από τις εγγυήσεις που δίνει ο διάλογος. Και επειδή μου αρέσει να μη μιλώ γενικά, νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να κλωτσάει το… τενεκεδάκι προς τα πίσω, προς τις καλένδες. Πρέπει να οριστεί πότε θα γίνει η Πολιτική Γραμματεία. Μπορεί αυτό κάλλιστα να συνδυαστεί και με τις περιοδείες και με όλα. Να μην είναι κάτι αόριστο. Και επίσης το Συνέδριο που έχει συμφωνηθεί ομόφωνα να γίνει, να γίνει χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις».

Τόνισε επίσης πως «πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία του και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «χρειάζονται αλλαγές; Βεβαίως σε πολλά. Τις αλλαγές αυτές πρέπει όμως συλλογικά να τις σχεδιάσουμε και να τις αποφασίσουμε. Όποιες προτάσεις έχει ο Πρόεδρος να τις συζητήσει με τα συλλογικά όργανα και να τις προχωρήσουμε,  για να φύγουν από τη μέση και πράγματα που αιωρούνται. Υπάρχει θέμα αλλαγής του τίτλου ή και των συμβόλων του κόμματος, που δεν θα δείχνουν πλέον ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, αλλά ότι πάμε να γίνουμε κάτι άλλο, κάτι τύπου… Μπάιντεν;».

Επισήμανε επίσης πως «εδώ και δεκαετίες και οπωσδήποτε τα τελευταία 15 χρόνια με Τσίπρα επικεφαλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς και από αυτή τη θέση επιδιώκει να είναι μια δύναμη-γέφυρα και με Σοσιαλιστές και με Πράσινους. Και όταν υπάρχουν και θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με Φιλελεύθερους και Κεντρώους».

Πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια από τον Πρόεδρο τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης. «Υπάρχει σύμφωνη γνώμη να μείνουμε εκεί; Υπάρχουν σκέψεις να πάμε πιο δεξιά; Είναι πολύ κρίσιμο θέμα αυτό και δεν πρέπει να αιωρείται γιατί έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και πρέπει να αρχίσουμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και στην ευρωπαϊκή καμπάνια».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Δημ. Παπαδημούλης επανέλαβε: «Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να προχωρήσουμε όλες και όλοι μαζί. Και ο πρόεδρος του κόμματος έχει κάθε συμφέρον -όχι μόνο καθήκον και υποχρέωση σύμφωνα με το καταστατικό μας- να επενδύσει στη συλλογικότητα και στην αξιοκρατία. Ορισμένοι από αυτούς που τον στήριξαν μπορεί για δικούς τους λόγους να τον συμβουλεύουν ‘διάγραψε τον έναν, πέταξε τον άλλον έξω, εμείς είμαστε οι καλοί, οι άλλοι είναι οι κακοί’. Συμβαίνουν αυτά σε όλα τα κόμματα. Η δική μου γνώμη είναι ότι ο κάθε πρόεδρος κόμματος πρέπει να επενδύει στη συλλογικότητα και στην κατανομή των ευθυνών ή των αρμοδιοτήτων, να υπάρχει και το κριτήριο της αξιοκρατίας. Ποιος, δηλαδή, κάνει για την κάθε δουλειά. Όχι στη λογική του ‘εμείς κερδίσαμε, θα διώξουμε τους άλλους για να πάρουμε τις καρέκλες’. Αυτή δεν είναι καλή προσέγγιση και πιστεύω ότι ειδικά ο Στέφανος Κασσελάκης, που ο ίδιος λέει ότι έχει έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα, χρειάζεται κάποιο χρόνο να ενημερωθεί για την πολιτική πραγματικότητα, για την εθνική κατάσταση, για την κατάσταση του κόμματος -αυτός έχει ένα παραπάνω λόγο να επενδύσει σε αυτή την συλλογικότητα και να μην ακούει όσους τον φοβίζουν.

Αν αυτό γίνει, και γίνει χωρίς καθυστερήσεις και με ανοιχτή καρδιά, θα βρεθεί ανοιχτή καρδιά και από την άλλη πλευρά και θα φύγουν οι υποψίες που μπορεί να υπάρχουν ότι μπορεί να εφαρμοστούν… συνταγές ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διότι στο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν εξελέγη ένας πρόεδρος, κατάργησε την Κεντρική Επιτροπή, την Πολιτική Γραμματεία, έφτιαξε μια κεντρική οργανωτική επιτροπή και προχώρησε με έναν τρόπο αυταρχικό. Ακούγοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα, κράτησα ως θετικό αυτό που είπε ‘εγώ θα στηριχτώ στη συλλογική λειτουργία, θα σεβαστώ τα όργανα του κόμματος, το καταστατικό, είμαι Αριστερός’. Ώρα λοιπόν όλα αυτά να γίνουν πράξη».

Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο ευρωβουλευτής του κόμματος έκρουσε τον κώδωνα: «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα λόγια μας, γιατί το ζητούμενο είναι ενωμένοι όλες και όλοι μαζί και σταθερά στο δρόμο της σύγχρονης Αριστεράς να ανακάμψουμε διορθώνοντας λάθη και διεκδικώντας αύριο και τη διακυβέρνηση του τόπου. Να σας το πω απλά και με παραδείγματα. Ακούγοντας τον κ. Αντώναρο να λέει ‘εγώ ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνω την πόρτα σε όσους αμφισβητούν και τα λοιπά…’ δεν νιώθω καλά. Θα συνιστούσα στον αγαπητό Βαγγέλη Αντώναρο λίγο περισσότερη μετριοπάθεια και σεμνότητα.

Επίσης όσον αφορά στον Βαγγέλη Αποστολάκη, το ναύαρχο ναι που ήρθε χθες στο κόμμα και είναι δεξί χέρι, όπως φαίνεται του Στέφανου Κασσελάκη -η ευκολία με την οποία προσέφερε τη λέξη διάσπαση επίσης δεν νομίζω ότι είναι σωστή.

Την παρόμοια δήλωση η Όλγα Γεροβασίλη την ανακάλεσε γιατί κατάλαβε ότι δημιούργησε ένα κλίμα που η ίδια είμαι βέβαιος ότι δεν το ήθελε. Και για να μην πείτε ότι είμαι μονόπλευρος, τους χαρακτηρισμούς που διατύπωσε ο αγαπητός μου Νίκος Φίλης δεν θα τους χρησιμοποιούσα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος είπε: «Η εμπειρία μου με διδάσκει ότι οι διασπάσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για να εξαντλήσουμε τα πολιτικά περιθώρια ώστε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο υπάρχει ως κίνδυνος. Μη γελιόμαστε. Όποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη έχει και μεγαλύτερη ευθύνη.

Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της διάσπασης μία είναι η μέθοδος. Συλλογικότητα και έγκαιρη οργάνωση της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όχι για να μείνουμε όπως είμαστε. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά και στα πάντα. Γιατί αυτό που είμαστε ηττήθηκε, συνετρίβη στις εκλογές, πήρε 18%.

Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς από αυτούς που ψήφισαν Κασσελάκη που να πιστεύει ότι το πρόβλημα ήταν  ο Αλέξης Τσίπρας…

Άκουσα τον Στέφανο Κασσελάκη χθες να λέει «είμαι Αριστερός, ζήτω η συλλογικότητα, σέβομαι τα συλλογικά όργανα». Ας το κάνουμε αυτό πράξη. Να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία να βγάλει την Κεντρική Επιτροπή, την οργανωτική Επιτροπή για το Συνέδριο και να προχωρήσουμε. Διότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ευρύχωρο, που διεκδικεί και τον προοδευτικό κεντρώο και τον κεντροαριστερό ισότιμα. Πρέπει όμως να χτίσουμε αξιοπιστία, πρόγραμμα, πολιτικό σχέδιο, μειώνοντας τις δυσπιστίες και τις εχθροπάθειες».

Τέλος ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Σε όσους ονειρεύονται να πάρουν κεφάλια, θα ήθελα να τους θυμίσω ότι εγώ που ψήφισα Έφη Αχτσιόγλου, που άσκησα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για το κατά πόσο είναι έτοιμος και κατάλληλος να αναλάβει την προεδρία, είχα αντιταχθεί λέγοντας το περίφημο ‘δεν περισσεύει κανείς’ όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραπέμψει για διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τον Παύλο Πολάκη».​

 

1.10.2023