Δημ. Παπαδημούλης: Πρέπει να αποτρέψουμε το σενάριο μιας οδυνηρής ρήξης που είναι υπαρκτό

«Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, που ήδη άρχισε να φθείρεται -με κριτική και αντιπρόταση-, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό οφείλει να είναι το συλλογικό μας πλάνο», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Ant1.

«Ανησυχώ, όμως, γιατί σήμερα αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες», τόνισε.

​Στο σχόλιο του Γ. Παπαδάκη για το αν αυτό αφορά όλο το κόμμα ή τον πρόεδρο,  αλλά και στις Μ. Αναστασοπούλου για το αν ο νέος πρόεδρος λειτουργεί αντικαταστατικά, ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε: «Ο  ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες. Και φυσικά, πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές.

Αλλά για να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει ο πρόεδρος να παρουσιάσει τις προτάσεις των αλλαγών που εισηγείται και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συλλογικότητα και συντροφικότητα. Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή; Όχι δεν συμβαίνει».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τα εξής: «Χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει του κόσμου τα κακά πράγματα. Τον κόσμο, όμως, δεν τον έχουμε στο τσεπάκι μας. Από τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι και το τελευταίο μέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συλλογικότητα, αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αποτρέψουμε το σενάριο μιας οδυνηρής ρήξης που είναι υπαρκτό».

​Ερωτηθείς για το αν πρέπει να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή και για τις δηλώσεις του Ν. Φίλη νωρίτερα σήμερα, ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε ότι «εκεί θα καταθέσει ο καθένας ό,τι πιστεύει». «Γι’ αυτό που έχουμε ανάγκη και ζητά ο κόσμος όλοι έχουμε ευθύνη. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλώσεις του τύπου “εγώ εκλέχθηκα, δεν λογοδοτώ σε κανέναν, δεν λογαριάζω κανένα”, δεν βοηθούν», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο Δημ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τη φρασεολογία του Στέφανου Τζουμάκα. «Αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παραπέμψει κάποιον για διαγραφή στη διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως είχε κάνει και ο Αλ. Τσίπρας με τον Π. Πολάκη. Να τον διαγράψει δεν μπορεί», όπως είπε.

​Απαντώντας στις κατηγορίες ότι όσοι δεν ψήφισαν Στ. Κασσελάκη, τώρα τον υπονομεύουν, είπε: «Αυτή η κατηγορία είναι εντελώς άδικη γιατί στήνει στον τοίχο χιλιάδες μέλη και στελέχη που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 35%, τον έκαναν κυβέρνηση ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, και μπόρεσαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, να μειώσουν την ανεργία, να αυξήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφθορά».

Όπως τόνισε: «Ο Αλ. Τσίπρας, και όλοι μας, πιστωνόμαστε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη συλλογική επιτυχία και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχα χρεωνόμαστε, ο Αλ. Τσίπρας και όλοι μας, την πτώση από το 35% και 31%, στο 20% και 18% στις τελευταίες εκλογές».

​Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει αυτή την ώρα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Θα ήθελα να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται για όσα συμβαίνουν στον  ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα του υποδείξω τί και πώς θα το κάνει. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ… λόχος. Ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη με το 56%. Όσοι ψηφίσαμε την Έφη Αχτσιόγλου με ένα σεβαστό 44% έχουμε εξίσου τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό και τη συλλογική μας λειτουργία. Θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να θυμηθεί και να κάνει πράξη αυτά που είπε ο ίδιος ότι “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος”, αλλά και όσα του είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για “συλλογικότητα και συντροφικότητα”».

Για το σενάριο διάσπασης, απάντησε: «Οι διασπάσεις συνήθως προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου».

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης προσέθεσε το εξής: «Ετοιμάζεται μακελειό στη Γάζα και δεν είπαμε κουβέντα. Αν δεν μπει φρένο σε αυτό το φρενοκομείο θα κλάψουμε και στην Ελλάδα! Κάποιος πρέπει να πατήσει φρένο στον Νετανιάχου και αυτό πρέπει να το κάνουν οι ΗΠΑ».

 

23.10.2023