Διάγγελμα Πούτιν: κάθε προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Ολόκληρο το διάγγελμα του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς το λαό της Ρωσίας:

Αγαπητοί Φίλοι Σήμερα απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας. Σας ευχαριστώ για την αντοχή, την αλληλεγγύη και τον πατριωτισμό σας. Αυτή η αλληλεγγύη των πολιτών έχει δείξει ότι κάθε εκβιασμός, κάθε προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Για να επαναλάβουμε, η υψηλότερη ενοποίηση της κοινωνίας, της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα έχει εκδηλωθεί. Μια σταθερή, κατηγορηματική θέση υποστήριξης της συνταγματικής τάξης υιοθετήθηκε από δημόσιους οργανισμούς, θρησκευτικά δόγματα, ηγετικά πολιτικά κόμματα και σχεδόν ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία. Όλοι ήταν ενωμένοι και ενωμένοι από το κύριο πράγμα – την ευθύνη για την τύχη της πατρίδας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από την αρχή των γεγονότων, ελήφθησαν αμέσως όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την εξουδετέρωση της απειλής που είχε προκύψει, για την προστασία της συνταγματικής τάξης, της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών μας.

Μια ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί σε κάθε περίπτωση. Οι οργανωτές της εξέγερσης, παρά την απώλεια επάρκειας, δεν μπορούσαν να μην το καταλάβουν αυτό.

Όλοι τους κατάλαβαν, μεταξύ άλλων, ότι είχαν διαπράξει εγκληματικές ενέργειες, για να διχάσουν και να αποδυναμώσουν τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τώρα μια κολοσσιαία εξωτερική απειλή, πρωτοφανή πίεση από το εξωτερικό. Όταν οι σύντροφοί μας πεθαίνουν στο μέτωπο με τις λέξεις «ούτε ένα βήμα πίσω!»

Ωστόσο, οι διοργανωτές της εξέγερσης, έχοντας προδώσει τη χώρα τους, τον λαό τους, πρόδωσαν εκείνους που σύρθηκαν στο έγκλημα. Τους είπαν ψέματα, τους έσπρωξαν στο θάνατο, να πυροβολήσουν, να πυροβολήσουν τους δικούς τους.

Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα -αδελφοκτονία- που ήθελαν οι εχθροί της Ρωσίας: οι νεοναζί στο Κίεβο, οι δυτικοί προστάτες τους και κάθε είδους εθνικοί προδότες. Ήθελαν οι Ρώσοι στρατιώτες να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε οι στρατιώτες και οι πολίτες να πεθάνουν, έτσι ώστε η Ρωσία τελικά να χάσει και η κοινωνία μας να διχαστεί, να πνιγεί σε αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις.

Έτριβαν τα χέρια τους, ονειρεύονταν να πάρουν εκδίκηση για τις αποτυχίες τους στο μέτωπο και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αντεπίθεσης, αλλά υπολόγισαν λάθος.

Ευχαριστώ όλους τους στρατιώτες μας, τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου, τις ειδικές υπηρεσίες που στάθηκαν εμπόδιο στους αντάρτες, παρέμειναν πιστοί στο καθήκον, τον όρκο και τον λαό τους. Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρωικών πιλότων έσωσαν τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες.

Ταυτόχρονα, γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της ομάδας Wagner είναι επίσης πατριώτες της Ρωσίας, πιστοί στον λαό και το κράτος τους. Το απέδειξαν με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης, απελευθερώνοντας το Ντονμπάς και τη Νοβορωσία. Προσπάθησαν να τους χρησιμοποιήσουν στο σκοτάδι εναντίον των αδελφών τους στα όπλα, με τους οποίους πολέμησαν μαζί για το καλό της χώρας και του μέλλοντός της.

Ως εκ τούτου, από την αρχή των γεγονότων, με τις άμεσες οδηγίες μου, ελήφθησαν μέτρα για να αποφευχθεί πολλή αιματοχυσία. Αυτό χρειάστηκε επίσης χρόνο, μεταξύ άλλων για να δώσει σε όσους έκαναν λάθος την ευκαιρία να έρθουν στα συγκαλά τους, να καταλάβουν ότι οι ενέργειές τους απορρίπτονται αποφασιστικά από την κοινωνία και σε ποιες τραγικές, καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία, για το κράτος μας, οδηγεί η περιπέτεια στην οποία σύρθηκαν.

Ευχαριστώ εκείνους τους στρατιώτες και τους διοικητές της ομάδας Wagner που έλαβαν τη μόνη σωστή απόφαση – δεν πήγαν σε αδελφοκτόνο αιματοχυσία, σταμάτησαν στην τελευταία γραμμή.

Σήμερα έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε να υπηρετείτε τη Ρωσία υπογράφοντας σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή να επιστρέψετε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Όποιος θέλει θα μπορεί να πάει στη Λευκορωσία. Η υπόσχεση που έδωσα θα εκπληρωθεί. Επαναλαμβάνω, η επιλογή εξαρτάται από τον καθένα από εσάς, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι η επιλογή των στρατιωτών της Ρωσίας, οι οποίοι συνειδητοποίησαν το τραγικό λάθος τους.

Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko για τις προσπάθειες και τη συμβολή του στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Αλλά επαναλαμβάνω, ήταν η πατριωτική στάση των πολιτών και η εδραίωση ολόκληρης της ρωσικής κοινωνίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτές τις μέρες. Αυτή η υποστήριξη μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε μαζί τις πιο δύσκολες δοκιμασίες για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή Kommersant