…Διάσπαση ρωσικών στρατευμάτων; Ρώσοι έφεδροι διαμαρτύρονται για την τεταμένη κατάσταση στο στράτευμα

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Zυρίχη

Μιά βιντεοσκοπημένη έκκληση από την εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας απευθύνεται απευθείας στον αρχηγό του Κρεμλίνου Πούτιν. Σε ένα νέο βίντεο ρώσοι έφεδροι της εμπόλεμης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία διαμαρτυρήθηκαν για άσχημες καταστάσεις εντός του στρατεύματος, καλώντας τον αρχηγό του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν για βοήθεια.

Ο Πούτιν ως ανώτατος παράλληλα διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα πρέπει να διασφαλίσει, ότι οι διοικητές κάνουν τη δουλειά τους, αναφέρει ένας κουκουλοφόρος εκπρόσωπος της έκκλησης, η οποία μεταδόθηκε στο ειδησεογραφικό κανάλι Telegram.

Ο Πούτιν δεν πρέπει να ενημερώνεται για την κατάσταση μόνο στα χαρτιά, αλλά επί τόπου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής τα στρατεύματα στην εμπόλεμη ζώνη σε αντίθεση με τον Ουκρανό αρχηγό του κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας παραπονέθηκε ιδιαίτερα για την έλλειψη εξοπλισμού και την έλλειψη ηγεσίας από τους διοικητές. Αυτοί απλώς θα αγνοούσαν το Προεδρικό Διάταγμα και θα ήταν ικανοί να αναπτύξουν απροετοίμαστες μονάδες στα Αποσπάσματα Εφόδου.

«Η ηγεσία του συντάγματός μας δεν κάνει διάλογο μαζί μας.

Αντίθετα μας εκφοβίζει και μας απειλεί με φυλάκιση, εάν αρνηθούμε να πολεμήσουμε  και να προχωρήσουμε στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

Λόγω της έλλειψης υποστήριξης, αναγνώρισης και έλλειψης επικοινωνίας με άλλες μονάδες,  οι έφεδροι θα μπορούσαν άσκοπα να είχαν πεθάνει ή ακόμη να είχαν τραυματιστεί.

“Δεν αρνούμαστε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα της εδαφικής άμυνας. Αρνούμαστε όμως να αναλάβουμε έναν αδικαιολόγητο κίνδυνο με πολυβόλα εναντίον αρμάτων μάχης, εναντίον όλμων και ελεύθερους σκοπευτές”, τονίζει ο κουκουλοφόρος εκπρόσωπος.

Στο βίντεο φαίνονται δώδεκα άτομα στο σύνολο ένστολα χωρίς αναγνωρίσιμα πρόσωπα.

Άλλοι Ρώσοι μαχητές καθώς και σύζυγοι, μητέρες και αδελφές των στρατιωτών είχαν ήδη παραπονεθεί για άσχημες καταστάσεις σε δημόσια μηνύματα, απευθυνόμενα προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Vicky Kostenas Lagdos

Journalistin, Dichterin
Zürich, 12. März 2023
Quelle: Deutsche Welle

12.3.2023