Δ. Παπαστεργίου: Επιτακτική η ανάγκη νέας χρηματοδότησης των δήμων

Oι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους κλυδωνίζει τη βιωσιμότητα των δήμων αλλά και των ΔΕΥΑ και  πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των δήμων και η ουσιαστική στήριξη των ΔΕΥΑ.

Την παραπάνω αναγκαιότητα υπογράμμισε εκ νέου  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με  κυρίαρχο θέμα  τη στήριξη των δήμων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης του περασμένου Μαρτίου και η οποία αφορούσε στην προώθηση του διαλόγου που διεξάγεται ήδη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και των συναρμόδιων υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας.

Το ενεργειακό κόστος των Δήμων 

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι τα σημερινά επίπεδα του ενεργειακού κόστους είναι δυσβάστακτα, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος για κάποια τιμολόγια. Ως εκ τούτου σημείωσε, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση προς τους δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει έχουν περιέλθει.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ πως επίκειται νέα οικονομική στήριξη ύψους 100 εκ. μέσα στον Ιούνιο.

Ηχηρό καμπανάκι και για τις ΔΕΥΑ

Το πολύ οξυμένο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ αλλά και οι δήμοι που έχουν στην ευθύνη  τους τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης έθεσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας  ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε διαδικασία ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα στο προσεχές διάστημα.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Πέτσας δήλωσε πως συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, έτσι ώστε ο κάθε δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του. «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ο μεγάλος μας στόχος», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον χρόνο των εκλογών της Αυτοδιοίκησης 

Ερωτώμενος για το σενάριο περί μετατόπισης του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση που συζητείται πολύ έντονα, o αναπληρωτής υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας. Μάλιστα, τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο για την σταθερότητα στον εκλογικό κύκλο ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν τέτοιο ζήτημα.

Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκπροσώπησαν στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο α’ αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο β’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γιάννης Μουράτογλου και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης.

Από πλευράς υπουργείου στη συνάντηση παρέστησαν εκτός του κ. Πέτσα και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Σταυριανουδάκης και υπηρεσιακά στελέχη.

18.5.2022