Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέου φορέα που θα καλύψει το πολιτικό κενό στην Αριστερά

Στους λόγους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ATTIKA».

«Πλέον έχει έρθει ο καιρός να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη πολιτική απόφαση, απόφαση ευθύνης να κοιτάξουμε μπροστά και να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας για την ανασύνταξη της ευρύτερης πληθυντικής Αριστεράς, με στόχο να εστιάσουμε ξανά στα πολιτικά περιεχόμενα, στον προγραμματικό λόγο και στην ανάγκη διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για την αναγκαία αντιπολίτευση στο καθεστώς που οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ακολούθως εξήγησε: «Είναι πολύ βαθείς οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε μία απόφαση να φύγουμε από ένα κόμμα το οποίο το χτίσαμε. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ακριβώς για να υπερασπιστούμε την Αριστερά, για να αντιταχθούμε σε αυτήν τη μετάλλαξη του κόμματος και να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας για να δημιουργηθεί κάτι νέο, το οποίο θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις προοδευτικών πολιτών, αριστερών πολιτών που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει τους προγραμματικούς όρους πολιτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Οι σύντροφοί μου που έχουν κάνει μια διαφορετική επιλογή, προς ώρας, παρά τις μεγάλες τους διαφωνίες με τον κ. Κασελάκη και την ηγετική ομάδα, σταθμίζουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν όπως θεωρούν καλύτερο για την Αριστερά, για τις αξίες και τα ιδανικά τους. Νομίζω ότι αυτές τις αποφάσεις-τομές τις παίρνει ο καθένας μόνος του, με τη συνείδησή του».

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια κοινοβουλευτική ομάδα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου» και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός νέου φορέα ο οποίος «δεν πρέπει να παραμείνει σε μια λογική επαναφοράς μόνο των παραδοσιακών οργανωτικών σχηματισμών της Αριστεράς, αλλά θα πρέπει να ξαναπιάσει τη συζήτηση για τις οριζόντιες δικτυώσεις, για τη συμμετοχή, για την άμεση δημοκρατία, όπου οριζοντιότητα-άμεση δημοκρατία-δικτυώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αντίληψη περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τους πολίτες».

Υποστήριξε ακόμη: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο χώρο της Αριστεράς. Είναι δεδομένο ότι το κόμμα του κ. Κασελάκη δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς βυθίζεται στην ανυποληψία και απαξιώνεται. Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι αυτή η καθίζηση του κόμματος του κ. Κασελάκη δεν ενισχύει θεαματικά το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικοί λόγοι σε αυτό. Με δεδομένο αυτό το κενό θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Αριστεράς, ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα έχει στόχο τη διακυβέρνηση με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

25.11.2023