ΕΔΕΥΑ: Σήμερα η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ αναμένεται να εκλέξουν σήμερα, 22 Μαρτίου,  οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ κατά τη διάρκεια της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στα Χανιά.  Η Γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο Χώρο εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης», Αίθουσα Θεάτρου (Παλιό Τελωνείο, Πλ. Κατεχάκη 8) και θα συμμετέχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, οι αναπληρωτές τους, δήμαρχοι, άλλα μέλη του Δ.Σ., καθώς επίσης οι γενικοί διευθυντές και τα στελέχη των ΔΕΥΑ.

Χθες, παραμονή της συνέλευσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού  ΕΔΕΥΑ και ΔΕΥΑ Χανίων διοργάνωσαν σχετική εσπερίδα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης,  τόνισε πως απ’ όλα τα αγαθά που διασφαλίζουν τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, το νερό είναι το πιο πολύτιμο, πως η αξία του είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονικά αναγνωρισμένη. «Η ορθολογική του διαχείριση, εντούτοις, είναι διαρκώς υπό διαπραγμάτευση. Μια πρόκληση, με απειλητικές διαστάσεις την οποία καλείται – με τραγική καθυστέρηση- να αντιμετωπίσει ο πλανήτης συνολικά και αποτελεσματικά. Η πρώιμη έλευση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία η επιστήμη μας είχε εγκαίρως προετοιμάσει, καταδεικνύει διαρκώς την ανεπαρκή (αν όχι ανώριμη και ιδιοτελή ) ατομική και συλλογική ανθρώπινη μέριμνα στην προστασία και διαφύλαξη του ζωογόνου αυτού φυσικού πόρου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ ο φυσικός κύκλος του νερού δέχεται, ακόμη και σήμερα, σοβαρά πλήγματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κά, τον υπερτουρισμό, την αλόγιστη σπατάλη και την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, συνθήκες που αναπόδραστα οδηγούν σε επιδημίες ασθενειών, λειψυδρία, ξηρασία, αλυσιδωτές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, ερημοποίηση.

«Η υπέρμετρη κινδυνολογία, η μοιρολατρία, η μετάθεση ευθυνών, η απάθεια και η αδιαφορία αποτελούν πρακτικές που δεν έχουν πλέον θέση στη σκέψη και την καθημερινή, ανθρώπινη πρακτική στον τομέα διαχείρισης του νερού αλλά και των λυμάτων. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων του πλανήτη σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε συστήματα αποχέτευσης φιλικά προς το περιβάλλον, συνιστά επιτακτική υποχρέωση με πολλούς αποδέκτες: Τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες (G-20), τις εθνικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, τους επιστήμονες, την κοινωνία των πολιτών , τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας παράλληλα ότι, αναμφισβήτητα, η πολιτική βούληση έχει σημαντικό ρόλο στην ευόδωση του στόχου που είναι η εξασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους.

Όπως επισημαίνει: «Η συμμετοχή ωστόσο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μέτρων δράσης και πρακτικών για την προστασία, και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, θα πρέπει να έχει καθολικότητα και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. Η ΕΔΕΥΑ, υπηρετώντας το έργο που έχει αναλάβει, με αποφασιστικότητα, γνώση και σταθερή συνεργασία με όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, τις ΠΕΔ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κατά τόπους θεσμικούς φορείς, οργανωμένες συλλογικότητες και ιδιώτες, διεκδικεί δυναμικά, κατακτά και εξασφαλίζει σύγχρονα μέσα και υποδομές

22.3.2024