ΕΕ – Γ. Γεραπετρίτης: Συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει Υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

Δήλωση του Υπ. Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.:

Εν μέσω δύο πολέμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία.

Όσον αφορά την Ουκρανία, πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο που αφορά  στην εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος που αναδεικνύει την ανάγκη για την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού. Και μπορούμε να δούμε πώς η διάχυση των συνεπειών θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε Υπουργούς Εξωτερικών από τα αραβικά κράτη και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία  για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας.

Πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Πρέπει να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους.  Επίσης, πρέπει  να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει Υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη.

Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες.

Σας ευχαριστώ.