ΕΕ – Τηλεμαχία: Πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Η οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η δημοκρατία, η μετανάστευση, η καινοτομία και η τεχνολογία, ήταν τα θέματα της πανευρωπαϊκής τηλεοπτικής αναμέτρησης των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ, που μεταδόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Το ντιμπέιτ ήταν μια ευκαιρία για να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους οι υποψήφιοι των πέντε πολιτικών οικογενειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο επόμενος/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι κάποιος εξ αυτών.

Στη σημερινή τηλεμαχία, η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αντιμετώπισε τέσσερις μόνο συνυποψηφίους: τον Λουξεμβούργιο Νικολά Σμιτ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τον Ιταλό Σάντρο Γκότζι, αλλά υποψήφιο με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, από τους Φιλελεύθερους (Renew Europe), την Γερμανίδα Τέρι Ρέντκε από το κόμμα των Πρασίνων και τον Αυστριακό Βάλτερ Μπάγιερ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την αμυντική της βιομηχανία και η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει κοινά έργα στον τομέα της άμυνας. Ανέφερε ως παράδειγμα την «αντιαεροπορική ασπίδα για όλους» που πρότειναν με κοινή επιστολή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Τελευταία Άρθρα