Εκδηλώσεις της 107ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915

Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠ  Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 107ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε  o κ. Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλήνων και Αρμενίων και στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού, κατέληξε  τονίζοντας πως «…Με τους παράλληλους βίους της ιστορίας μας λοιπόν θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε  δικαίωση για την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε την εισβολή στην Κύπρο. Όσο πάλλεται η καρδιά μέσα στα στήθη μας, εμείς θα αφιερώνουμε τις ζωές μας στην απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των λαών μας. Κι από την στιγμή που εμείς δεν παραιτούμαστε, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ!…»

Στην εκδήλωση, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «…είμαστε εδώ σήμερα  για να τιμήσουμε την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων», εκατόν επτά χρόνια από το έγκλημα του 1915, που υπήρξε μαζικό και συστηματικό και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων οι οποίοι ξεκληρίστηκαν σε ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Έχω ακούσει να λέγεται, από ειδικότερους από μένα, ότι τελευταία πράξη μιας γενοκτονίας είναι η λήθη, η απουσία αναγνώρισης. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, αυτό είναι βέβαιο. Ο δρόμος προς την αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915 έχει υπάρξει μακρύς και δύσκολος για τους Αρμένιους. Όμως, σήμερα μπορείτε να είστε περήφανοι γιατί με τις άοκνες προσπάθειές σας, 30 και πλέον κράτη, 17 Διεθνείς Οργανισμοί, 49 αμερικανικές πολιτείες και 78 περιφέρειες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Προέδρου κ. Τασσούλα, βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.  Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «…η αναγνώριση ως τιμωρία (της Γενοκτονίας) για τους θύτες και για εκείνους που, ακόμα και σήμερα, αμετανόητοι μαζί και έντρομοι απ’ τις ίδιες τους εκείνες πράξεις, αδυνατούν, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα, να πουν μία συγνώμη, έστω και ψιθυριστά, μήπως και βρει κάποια ανάπαυση η ψυχή τους. Δεν το τολμούν όμως. Δεν το μπορούν. Δεν το θέλουν. Προτιμούν να μένουν υπόλογοι μπροστά σε θεούς και ανθρώπους, από το να αναγνωρίσουν εκείνο το έγκλημα. Η παραδοχή και η συγγνώμη χρειάζονται θάρρος και παρρησία. Εσωτερική γενναιότητα, που δεν διαθέτουν.».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας. «Η σημερινή Ημέρα Μνήμης μας υπενθυμίζει το ιστορικό καθήκον μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος χιλιάδων Αρμενίων και να παλεύουμε ακατάπαυστα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας του Αρμενικού λαού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Tigran Mkrtchyan, ο οποίος ανέφερε πως «… Σήμερα, με το πρόσχημα της άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης γινόμαστε μάρτυρες υποκίνησης μίσους, διάκρισης και μισαλλοδοξίας, απόπειρας συγκάλυψης της άρνησης της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της άρνησης της ιστορίας του αρμενικού λαού, της διαστρέβλωσης και παραχάραξής της, της καταστροφής της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεράστιων διαστάσεων πολιτικής του αντί – αρμενισμού, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς εξύμνησης όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά των Αρμενίων, αλλά και της ανάπτυξης και ανατροφής αντί – αρμενικών συναισθημάτων σε ανηλίκους. Αυτά είναι τα φαινόμενα των οποίων γίναμε μάρτυρες, όχι μόνο πριν από έναν αιώνα, αλλά και ως αποδέκτες των αποτελεσμάτων της πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίας δεκαετίες. Η ανεπαρκής ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας σε αυτά τα φαινόμενα δημιούργησε εκείνο το γενοκτόνο περιβάλλον που οδήγησε στην καταστροφή: τον πόλεμο των 44 ημερών».

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σαμουέλ Σαμουελιάν, ο οποίος σημείωσε «…107 χρόνια μετά, είμαστε εδώ για να σταματήσουν οι ρητορικές μίσους που καλλιεργεί ο παντουρκισμός, με κύριους εκφραστές του την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.  Και ταυτόχρονα θα υπενθυμίζουμε στην διεθνή κοινότητα το χρέος της , να προλαμβάνει να καταδικάζει και να τιμωρεί τα κράτη που προβαίνουν σε εγκλήματα όπως αυτό της Γενοκτονίας των Αρμενίων, απαιτώντας από τον θύτη την αποδοχή της πράξης του. Θα αγωνιστούμε, ώστε να επιστραφούν και να αποδοθούν στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον Αρμενικό λαό, όχι μόνο τα εδάφη του Αρτσάχ, που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στον τελευταίο πόλεμο, αλλά και όλες οι αρμενικές επαρχίες που χρόνια τώρα βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».

Κεντρικός ομιλήτης της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένος ο Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Ο κύριος Κενεβέζος αναφερόμενος στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «… η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και κάθε γενοκτονία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο έναν λαό, αλλά όλους τους λαούς και όλες τις χώρες, κάθε έναν ελεύθερο και ενεργό πολίτη και εντέλει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Διότι κάθε γενοκτονία αποτελεί ύβριν και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε ποτέ την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων. Όλοι μαζί οφείλουμε να αναλάβουμε τη δέσμευση να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την πρόληψη των γενοκτονιών, για την αποκατάσταση και δικαίωση των λαών που υπέστησαν γενοκτονία και για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και διεθνούς δικαιοσύνης».

Ο ομιλητής κλείνοντας την ομιλία του τόνισε  «…Ενωμένοι και αλληλέγγυοι, εμβαθύνοντας στους στενούς δεσμούς που συνδέουν ανθρώπους και λαούς που μοιράστηκαν τα ίδια δεινά, τιμούμε, σήμερα, τη μνήμη των ηρώων και των θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας κατά των Αρμενίων και συνεχίζουμε, δυναμικά, τον κοινό αγώνα μας να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να καταδικαστεί στη διεθνή συλλογική συνείδηση η Τουρκία, ως ο υπαίτιος θύτης για τις πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Σήμερα, παραμονές της 107ης Επετείου Μνήμη τη Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς μνημονεύουμε όσους και όσα χάθηκαν, στρέφουμε τη ματιά μας στο μέλλον, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, ενάντια στην αδράνεια και την παθητικότητα. Έχουμε ευθύνη και χρέος να αποτρέψουμε την επανάληψη αντίστοιχων θηριωδιών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός δίκαιου, έντιμου και ηθικού μέλλοντος». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο πανοσιολογιότατος π. Γαβριήλ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η εκπρόσωπος του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Ρωξάνη Μπέη,  ο  βουλευτής Β’ Πειραιά της Ν.Δ. κα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος – Αρμενίας, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, η βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ., κ.κ. Όλγα Κεφαλογιάννη,  ο βουλευτής Β’ Πειραιά της Ν.Δ., Ιωάννης Τραγάκης , η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος κ.  Ιωάννης Μπακατσέλος, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλης Χατσαντουριάν, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης,  οι εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευμάτων, κοινοτήτων και δογμάτων. 

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Κύπρου, Νιγηρίας, Μολδαβίας.

Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ποντίων και των Ασσυρίων και εκπρόσωποι διάφορων  Αρμενικών οργανώσεων..

Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, οι καλλιτέχνες κ. Λευτέρης Χαβουτζάς και κ. Βαρτάν Αποβιάν παρουσίασαν αρμένικες παραδοσιακές μελωδίες, ενώ ο φέρελπις έφηβος κ. Ντανιέλ Κολανιάν έπαιξε στο πιάνο την Toccata του γνωστού Αρμένιου συνθέτη Αράμ Χατσαντουριάν.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α.,  η Α.Ε. ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων,  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Χθές, Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στις 5:00 μ.μ πραγματοποιήθηκε  Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη, εκ μέρους των Πολιτειακών και πολιτικών αρχών, και της Αρμενικής Κοινότητας. 

Χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας. Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια από τους ομιλητές, καθώς και από την Α.Ε. τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας και τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και εν συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία. Η Αστυνομία εμπόδισε την προσέγγιση των διαδηλωτών στην Τουρκική Πρεσβεία σταματώντας τη πορεία μπροστά στη ΛΑΕΔ. Παρ’όλα αυτά ο παλμός και ο δυναμισμός των συγκεντρωμένων έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ενώ αντιπροσωπεία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδα επιχείρησε να παραδώσει υπόμνημα εκ μέρους των διαδηλωτών. Οι πόρτες της τουρκικής πρεσβείας παρέμειναν για μια ακόμα φορά ερμητικά κλειστές, δείχνοντας την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Την συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές εξέφρασαν με χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των νεολαιών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙ.ΝΑΛ, όπως επίσης η ποντιακή Νεολαία ΕΠΟΝΑ.  

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε, πως την περίοδο 14 – 18 Απριλίου 2022 η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Συντάγματος, αφιερωμένη στην αρμενική ιστορία και τον πολιτισμό.

Μαρία Σούρλα 

Δημοσιογράφος

12.4.2022