Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος: Σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές, δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις – το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα 23 Ιουλίου 2023 και ώρα 19:10, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

64 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή της Ρόδου. Εκεί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σε αυτή τα μάχη, είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών, από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, από την Τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.

Σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές, δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Στον Πλατανιστό Καρύστου, σήμερα το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, εκ των οποίων η μια εστία έχει ελεγχθεί και στις άλλες δύο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις.

Γι’ αυτό το λόγο, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν, σε πολλές πυρκαγιές στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου και στην Αμυγδαλιά Βόλου.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς.

Για τη δική σας ασφάλεια, σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής, θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».