Εκτός Μουντιάλ η Εθνική Ρωσίας…. Τι απαντά η Ρωσία

Η Εθνική ομάδα της Ρωσίας και όλοι οι ρωσικοί σύλλογοι αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA μέχρι νεωτέρας.

«Η FIFA και η UEFA αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, θα ανασταλούν από τη συμμετοχή τόσο στις διοργανώσεις της FIFA όσο και της UEFA μέχρι νεωτέρας.

Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν σήμερα από το προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αντίστοιχα τα ανώτατα όργανα λήψης αποφάσεων και των δύο θεσμών για τέτοια επείγοντα θέματα».

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εμφανιστεί στα πλέι οφ για το Μουντιάλ θα ήταν μια ξαφνική βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία, που θα οδηγήσει σε άρση της αναστολής.

«Και οι δύο Πρόεδροι (των ποδοσφαιρικών οργάνων) ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε η UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είπε ότι θα ληφθεί περαιτέρω απόφαση σε μεταγενέστερη ημερομηνία σχετικά με τον αντίκτυπο στο τουρνουά του Euro 2022 Γυναικών στην Αγγλία τον Ιούλιο, όπου έχει προκριθεί η Ρωσία.

Η απόφαση σημαίνει ότι η Σπαρτάκ Μόσχας δεν θα παίξει τον αγώνα της στο Γιουρόπα Λιγκ με την Λειψία και η γερμανική ομάδα θα προκριθεί στα προημιτελικά χωρίς αγώνες.

Τι απαντά η Ρωσία

«Η Ρωσική Ένωση Ποδοσφαίρου διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση της FIFA και της UEFA να αναστείλουν όλες τις ρωσικές ομάδες από τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες για αόριστο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς το πνεύμα του αθλητισμού. Είναι ξεκάθαρα μεροληπτική και βλάπτει μεγάλο αριθμό αθλητών, προπονητών, υπαλλήλων συλλόγων και εθνικών ομάδων και, κυρίως, εκατομμύρια Ρώσους και ξένους φιλάθλους, των οποίων τα συμφέροντα πρέπει να προστατεύουν οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί».

Τέτοιες ενέργειες διχάζουν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, η οποία πάντα τηρούσε τις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ανεξαρτησίας από την πολιτική.

Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αμφισβητήσουμε την απόφαση της FIFA και της UEFA σύμφωνα με το διεθνές αθλητικό δίκαιο».

28.2.2022