Εμμανουέλ Μακρόν: Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ανοιχτός για την Ουκρανία….. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Μεσοπρόθεσμα να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, μελετούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ανοιχτός για την Ουκρανία. Η μάχη για την ελευθερία αποδεικνύει ότι η Ουκρανία πράγματι ανήκει σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια” τόνισε ο Μακρόν.

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι όλα είναι ανοιχτά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη θέλει να στηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας. “Θα είμαστε εκεί για να ξαναφτιάξουμε όσα καταστρέφει η Ρωσία” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη θέλει να μπορεί να επιλέγει τους εταίρους της για τον εφοδιασμό της, αλλά δεν θέλει να εξαρτάται από κανέναν. Πρόσθεσε δε ότι έως τον Μάιο θα πρέπει η Ευρώπη να διαθέτει μια αμυντική, επενδυτική στρατηγική.

Θα πρέπει να υπερασπιστούμε την επιτροφική ασφάλεια της Ένωσης” είπε και εκτίμησε ότι η Αφρική θα βρεθεί αντιμέτωπη με λιμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημείωσε πάντως ότι θα υπάρξουν εθνικές, επενδυτικές πολιτικές για να προστατέψουν την Ευρώπη από τις επιπτώσεις του πολέμου.

 

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

«Αυτή η κρίση μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές. Μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» τόνισε πριν από λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλίες, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε ότι «Έως τα τέλη Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027. Θα υποστηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση».

Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και δυνατότητες και σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις σημείωσε. «Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αναλάβουμε τη χαρτογράφηση των επενδυτικών κενών» ανέφερε

πηγή: ertnews.gr 

11.3.2022