ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ “ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ” ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Μια πολύ σπουδαία παράσταση, με εξαιρετικές ερμηνείες, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τον «Επισκέπτη» του Eric-Emmanuel Schmitt σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, με τους Μάνο Βακούση, Φώτη Θωμαΐδη, Μαρία Παπαλάμπρου και τον Δημήτρη Παπαδάτο.

Το έργο διαδραματίζεται στην Βιέννη, τον Απρίλη του 1938. Η Άννα Φρόιντ, κόρη του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, προσπαθεί να πείσει τον πατέρα της να υπογράψει ένα κατάπτυστο έγγραφο υπέρ των Ναζί, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Είναι η εποχή που οι Ναζί έχουν εισβάλλει στην Αυστρία και κυνηγούν τους εβραίους, για να τους οδηγήσουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Φρόιντ συνεχίζει να ελπίζει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και αρνείται να υπογράψει το έγγραφο. Τότε ένας Ναζί χτυπά την πόρτα του σπιτιού του και με χαρακτηριστική επίδειξη δύναμης, αφού πρώτα αποσπά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, συλλαμβάνει την Άννα για να την ανακρίνει η Γκεστάπο σε ένα από τα «ευαγή» της ιδρύματα. Η μόνη ελπίδα του Φρόιντ να σώσει την κόρη του είναι να υπογράψει αυτό το χαρτί.

Τότε είναι που μπαίνει στη σκηνή ένας άγνωστος και οι δύο μαζί αρχίζουν έναν διάλογο που κινείται στα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος; Κάποιος που το έσκασε από το ψυχιατρείο; Η φωνή της συνείδησης; Ο Θεός; Η συζήτηση ανάμεσα στον εβραίο και άθεο Φρόιντ και σε κάποιον άλλο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπαίνουν στο τραπέζι θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη, το καλό και το κακό, την αδικία αλλά και το μίσος (από τους Γερμανούς Κατακτητές) στην διαφορετικότητα (εβραίους, γυναίκες, ομοφυλοφιλία, μαύρους, τσιγγάνους).

Ο Μάνος Βακούσης στον ρόλο της ζωής του,  πραγματικά καθήλωσε τους θεατές. Η άνεση με την οποία άλλαζε διαρκώς προσωπεία ήταν πραγματικά παροιμιώδης. Γνώριζε πολύ καλά ότι είχε έναν  δυνατό συνομιλητή (Φρόιντ) και αποδείχθηκε μαέστρος στον τρόπο που έθετε τα ερωτήματά του, εκπλήσσοντας  τον πατέρα της ψυχανάλυσης και κάνοντας τον να παραδεχτεί πράγματα που δεν τολμούσε να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ερμηνεία του  Μάνου Βακούση είναι οσκαρική και είναι εμφανές  ότι καταθέτει την ψυχή του σε αυτό το έργο και για αυτό είναι άξιος συγχαρητηρίων!

Πολύ καλός στο ρόλο του Φρόιντ, Ο Φώτης Θωμαΐδης, με επιβλητική υποκριτική παρουσία ενώ ξεχώρισε και η δυναμική ερμηνεία της Μαρίας Παπαλάμπρου, ως Άννας. Αυτό το δίδυμο, πατέρα-κόρης, μας συγκίνησε πολύ.

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδάτος ήταν αρκετά πειστικός ως Ναζί Αξιωματικός, κατορθώνοντας  να βγάλει στη σκηνή όλη αυτό το κλίμα τρομοκρατίας-εκφοβισμού της Γκεστάπο.

Είναι μια παράσταση που αν μη τι άλλο σε βάζει να σκεφτείς και σε κάνει να θες να την δεις ξανά και ξανά!

Μην τη χάσετε!

Σπύρος Σταθάτος

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

«Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» του Eric-Emmanuel Schmitt

Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας-Αντώνης Γαλέος.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας.

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα.

Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου.

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας-Έλενα Πετροπούλου

Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος.

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαίδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Τηλ. 2103418550

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 18:30

Πέμπτη  21:00

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 18:30 και 21:00

Κυριακή 19:00

 

Τελευταία Άρθρα