Ενδείξεις πως Ισραήλ και Χαμάς επιδιώκουν νέα ανακωχή

Καθώς ο πόλεμος διαρκεί πλέον πάνω από δυο μήνες, τα δυο μέρη μοιάζουν να στέλνουν σήματα πως επιδιώκουν δεύτερη ανακωχή, έπειτα από αυτήν με διάρκεια μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 όμηροι της Χαμάς και να βγουν 240 Παλαιστίνιοι —γυναίκες, παιδιά και έφηβοι— από ισραηλινές φυλακές.

Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια αναμενόταν στο Κάιρο συνοδεία αντιπροσωπείας της Χαμάς για συνομιλίες με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, τον Αμπάς Καμάλ.

Σκοπεύει να τονίσει πως η Χαμάς απαιτεί να «σταματήσει η επίθεση και ο πόλεμος για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης (παλαιστίνιων) φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.

Στην άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε χθες πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων»..

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με οικογένειες ομήρων χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε στο ότι πρόσφατα έστειλε «δυο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει διαδικασία απελευθέρωσης».

«Καθήκον μας είναι να τους φέρουμε όλους πίσω», πρόσθεσε.

Στους διαδρόμους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ πρότεινε μέσω Κατάρ —το εμιράτο είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, όταν κλείστηκε η πρώτη ανακωχή— νέα παύση τουλάχιστον μιας εβδομάδας και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.

Ως τώρα η Χαμάς λέει πως η διακοπή των μαχών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό.

Χθες η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχη της Χαμάς, κλιμάκωσε την πίεση, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο όμηροι ζητούν να γίνει συμβιβασμός για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

20.12.2023

Τελευταία Άρθρα