Εντοπισμός και διάσωση ατόμων στη θάλασσα, στις περιοχές “Νήσου Παναγιάς” Οινουσσών και δυτικά Άκρου Ταίναρου

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη πνευστού Τ/Χ σκάφους πλησίον “Νήσου Παναγιάς” Οινουσσών, το οποίο κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από έναντι τουρκικές ακτές.

Άμεσα το εν λόγω Περιπολικό σκάφος μετέβη στην ανωτέρω περιοχή, όπου εντόπισε δεκαεννέα (19) άτομα (13 άνδρες, 04 γυναίκες και 02 αγόρια) τα οποία είχαν ήδη αποβιβαστεί στη στεριά, ενώ ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους στη προσπάθεια του να διαφύγει, προέβαλε βίαια αντίσταση κατά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ακολούθησε καταδίωξη και επετεύχθη η ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους στο οποίο βρισκόταν ο 25χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης, ενώ οι 19 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σε έτερο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που μετέβη στο σημείο για παροχή συνδρομής και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Χίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 25χρονος διακινητής του Τ/Χ σκάφους, για παράβαση του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδο στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 ¨Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις¨, του άρθρου 167 “Αντίσταση” και 169 “Απείθεια” του Π.Κ., ενώ η λέμβος κατασχέθηκε.

Επίσης……

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Ακρωτηρίου Ταίναρου.

Άμεσα στην περιοχή δεσμεύτηκε ένα (01) παραπλέον Φ/Γ πλοίο, ενώ έσπευσε και ένα (01) Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..

Το Φ/Γ πλοίο σημαίας Ιταλίας, εντόπισε το εν λόγω Ι/Φ σκάφος και προέβη στην περισυλλογή συνολικά τριάντα έξι (36) αλλοδαπών (19 άνδρες, 04 γυναίκες, 09 ανήλικα αγόρια και 04 ανήλικα κορίτσια), παρουσία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του λιμένα Καλαμάτας και αποβιβάστηκαν στον λιμένα με την Ε/Γ-Λάντζα “ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ” Ν.Κ. 301, συνοδεία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όλοι καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

15.10.2023