Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης, στο νησί της Κέρκυρας, έβαλαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, οι οποίοι με την πολύμηνη και μεθοδική έρευνά τους, διακρίβωσαν πλήρως τη δράση της και ταυτοποίησαν τα στοιχεία όλων των μελών της.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν:

  • δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (πέντε ημεδαποί και πέντε αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων δύο αλλοδαποί ηγετικά στελέχη (38χρονος «αρχηγός» και 45χρονη), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση κοκαϊνης.

Συγκατηγορούμενοι, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, είναι  εννέα ακόμη μέλη, με διάφορους ρόλους σε αυτή (μεταφορείς, εισπράκτορες κ.α) ,ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον -26- άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας “προφίλ” των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους οργάνωσης, τεσσάρων επιπέδων και λειτουργώντας υπό την καθοδήγηση του ηγετικού πυρήνα, συγκρότησαν  εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2022, με σκοπό τη διακίνηση κοκαΐνης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος.

Η έρευνα των αστυνομικών για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης είχε οδηγήσει σε επιμέρους αστυνομικές επιχειρήσεις -χτυπήματα- σε βάρος μελών της (σχετ. τα από 23-07-202331-07-2023, και 19-08-2023 Δελτία Τύπου Γραφείου μας) και όσον αφορά τη δράση τους, προέκυψε ότι:

  • Το πρώτο επίπεδο – ο ηγετικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης – αποτελούνταν από τρία άτομα, δύο αλλοδαπούς 38 και 32 ετών, ως «αρχηγός» και «υπαρχηγό, καθώς και μία 45χρονη αλλοδαπή η οποία είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα.

Ο 38χρονος «αρχηγός», ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των ποσοτήτων της κοκαΐνης, την οργάνωση του ηγετικού πυρήνα καθώς και για τον καταμερισμό ενεργειών στα υπόλοιπα μέλη παρέχοντας τους οδηγίες για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Ο 32χρονος «υπαρχηγός» -έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης-, ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών από την Αθήνα στην Κέρκυρα, ενώ η 45χρονη είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα, καθώς ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή των ναρκωτικών από τους «μεταφορείς», τη νόθευση, τον καταμερισμό των ποσοτήτων και εν συνεχεία την πώληση αυτών στους διακινητές κατ’ εντολή του «αρχηγού» και του «υπαρχηγού».

  • Στο δεύτερο επίπεδο, της οργάνωσης συμμετείχαν μέλη της που είχαν στρατολογηθεί από τον ηγετικό πυρήνα και ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την μεταφορά, διακίνηση των ναρκωτικών και είσπραξη των χρηματικών ποσών από την πώληση τους.

Πρόκειται για δεκατέσσερα άτομα, πέντε ημεδαπούς (-3- άντρες και -2- γυναίκες) και εννέα αλλοδαπούς ( -8- άνδρες και -1- γυναίκα) ηλικίας από 25 έως 49 ετών.

Από τα παραπάνω μέλη συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Κέρκυρα, πέντε άτομα (-3- αλλοδαποί άνδρες και -2- ημεδαπές γυναίκες) καθώς και ένας ακόμη ημεδαπός στο Αγρίνιο με τη συνδρομή του τοπικού Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ δύο ημεδαποί είναι προσωρινά κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης, για υποθέσεις που σχετίζονται με την δράση της οργάνωσης.

  • Στο τρίτο επίπεδο περιλαμβάνονται δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 39 ετών, ως «μικροδιακινητές», οι οποίοι και συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή επιχείρηση στην Κέρκυρα.
  • Τέλος, στο τέταρτο επίπεδο, περιλαμβάνονται ουσιοεξαρτημένα άτομα στο νησί της Κέρκυρας.

Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα (ghost persons) και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένη φρασεολογία όσον αφορά το είδος, την τιμή και την ποσότητα των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη (10.01.2024) και την Πέμπτη (11.01.2024), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • -1- πιστόλι,
  • το χρηματικό ποσό -5.600- ευρώ,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης,
  • -2- αυτοκίνητα και
  • -8- κινητά τηλέφωνα

Η συνολική διακινηθείσα ποσότητα κοκαΐνης, από την  εγκληματική δράση της ομάδας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 κιλό, εκ των οποίων κατασχέθηκαν τα -950- γραμμάρια, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος εκτιμάται στις -95.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

13.1.2024