Με στόχο την ενίσχυση των αεροπορικών υπηρεσιών με την Ιαπωνία , η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου υπέγραψε σήμερα εξ ονόματος της ΕΕ αεροπορική συμφωνία με έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Ένωσης στην Ασία. Η συμφωνία θα παρέχει σε όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα δρομολόγια μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας , προωθώντας έτσι τον ανοιχτό και θεμιτό ανταγωνισμό.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αερομεταφορείς της ΕΕ και μια υγιή νομική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών υπηρεσιών με την Ιαπωνία. Επιπλέον, μαζί με τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας για την ασφάλεια της αεροπορίας που τέθηκε σε ισχύ το 2021, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία μεταξύ των μερών στον τομέα της αεροπορίας.
Andreas Carlson, Σουηδός υπουργός υποδομών και στέγασης
Σήμερα θέσαμε ένα ακόμη ορόσημο στην εξωτερική πολιτική αερομεταφορών της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει σε όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ να επωφεληθούν από το δικαίωμα εγκατάστασης όταν παρέχουν αεροπορικές υπηρεσίες στην Ιαπωνία, ευθυγραμμίζοντας έτσι τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών μας με το δίκαιο της Ένωσης. Αυτό θα αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ με έναν από τους βασικούς εταίρους μας στην περιοχή.
Andreas Carlson, Σουηδός υπουργός υποδομών και στέγασης
Μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου στις αποκαλούμενες υποθέσεις « Ανοιχτών Ουρανών », στις 5 Ιουνίου 2003, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για την αντικατάσταση ορισμένων διατάξεων σε υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με συμφωνία σε επίπεδο Ένωσης (η « οριζόντια εξουσιοδότηση »).
Σύμφωνα με τους μηχανισμούς και τις οδηγίες αυτής της «οριζόντιας άδειας», η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε συμφωνία με την Ιαπωνία που αντικαθιστά ορισμένες διατάξεις στις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και Ιαπωνίας. Το άρθρο 2 της συμφωνίας αντικαθιστά τις παραδοσιακές ρήτρες καθορισμού αερομεταφορέων με ρήτρα καθορισμού της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ να επωφεληθούν από το δικαίωμα εγκατάστασης .
Ως εκ τούτου, οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας αντικαθιστούν τις αντίστοιχες υφιστάμενες διατάξεις σε 13 διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και της Ιαπωνίας, οι οποίες εξυπηρετούν θεμελιώδη στόχο της εξωτερικής πολιτικής αεροπορίας της Ένωσης, ευθυγραμμίζοντας τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με το δίκαιο της Ένωσης.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Οι διεθνείς αεροπορικές σχέσεις μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών διέπονται παραδοσιακά από διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών, τα παραρτήματα αυτών των συμφωνιών και άλλες σχετικές διμερείς ή πολυμερείς ρυθμίσεις.
Ωστόσο, οι παραδοσιακές ρήτρες χαρακτηρισμού στις διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών των κρατών μελών παραβιάζουν το δίκαιο της Ένωσης. Επιτρέπουν σε μια τρίτη χώρα να απορρίψει, να αποσύρει ή να αναστείλει τις άδειες ή τις άδειες ενός αερομεταφορέα που έχει οριστεί από ένα κράτος μέλος αλλά δεν ανήκει ουσιαστικά και δεν ελέγχεται ουσιαστικά από αυτό το κράτος μέλος ή τους υπηκόους του.
Ως εκ τούτου, η συμφωνία με την Ιαπωνία θα εξυπηρετεί έναν θεμελιώδη στόχο της εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της Ένωσης, ευθυγραμμίζοντας τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με το δίκαιο της Ένωσης.
Μετά τη σημερινή υπογραφή, η συμφωνία θα αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συγκατάθεσή του πριν επιστρέψει στο Συμβούλιο για τη σύναψή της. Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα αποστείλουν στο άλλο μέρος μέσω της διπλωματικής οδού την κοινοποίηση που θα επιβεβαιώνει ότι οι εσωτερικές τους διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας κοινοποίησης.
20.2.2023