Επίθεση των Χούθι στο πλοίο Pinocchio στην Ερυθρά Θάλασσα

Με δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους στόχευσαν το φορτηγό πλοίο Pinocchio οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπήρξαν θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές.

«Από τις 08:50 ως τις 12:50 (σ.σ. ώρες Σανάα· 07:50 ως 11:50 ώρες Ελλάδας), οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι εναντίον του εμπορικού πλοίου Pinocchio, σκάφους υπό σημαία Λιβερίας, συμφερόντων Σιγκαπούρης. Οι πύραυλοι δεν έπληξαν το σκάφος και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

Στην ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο X (πρώην Twitter), η CENTCOM σημείωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν, κατά τη διάρκεια έξι πληγμάτων «σε νόμιμη άμυνα», τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και 18 αντιπλοϊκούς πυραύλους σε τομείς ελεγχόμενους από τους Χούθι της Υεμένης.

Χούθι: Θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες

Νωρίτερα, οι Χούθι ανακοίνωσαν διά στόματος του στρατιωτικού εκπροσώπου τους Γιαχία Σάρι ότι έβαλαν στο στόχαστρο αυτό που περιέγραψαν ως το «αμερικανικό» πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Pinocchio στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, διεμήνυσε ακόμη μέσω του εκπροσώπου του Σάρι πως θα κλιμακώσει τις ενέργειες αυτής της φύσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις των ανταρτών, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΗΠΑ και Βρετανία βομβαρδίζουν την Υεμένη

Χθες βράδυ, αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποδιδόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε λιμένες και πόλεις της δυτικής Υεμένης στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 14, δήλωσε εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων ή οπλικών συστημάτων των Χούθι, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν μερικές ημέρες μετά τους πρώτους θανάτους ναυτικών εξαιτίας πυραυλικού πλήγματος των Χούθι εναντίον εμπορικού πλοίου και το πρώτο ναυάγιο εμπορικού πλοίου εξαιτίας άλλου πλήγματός τους. Έγιναν επίσης την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, ιερού μήνα νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

12.3.2024

Τελευταία Άρθρα