Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στο Τελ Αβίβ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της περιοδείας του με αντικείμενο τα μέσα για την αποφυγή μιας περιφερειακής πολεμικής ανάφλεξης πριν καταλήξει στο Ισραήλ.

Προηγούμενοι σταθμοί της περιοδείας του -της τέταρτης από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – ήταν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται το βράδυ στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τις ισραηλινές αρχές που εκτιμάται ότι θα είναι έντονες. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και θα ακολουθήσει η Αίγυπτος.

«Είναι μία στιγμή μεγάλης έντασης στην περιοχή. Είναι μία σύρραξη που άνετα μπορεί να κάνει μετάσταση προκαλώντας περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά», προειδοποίησε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Ντόχα του Κατάρ, την ώρα που πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτό του μήνα.

Αντικείμενο της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης και κυρίως η αποτροπή της εκτροπής των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν, σε ανοικτή σύρραξη.

Μπροστά σε έναν απολογισμό που ξεπερνά πλέον τους 22.800 νεκρούς στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι «ιδιαιτέρως σημαντικό ότι, στο μέτρο που θα συνεχισθούν οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, θα είναι σχεδιασμένες ώστε να προστατεύουν τους αμάχους και να επιτρέπουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όχι αντίστροφα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν προσπαθεί επίσης να δει πώς κάθε χώρα θα μπορούσε να συμβάλει στην μεταπολεμική περίοδο, είτε στην ανοικοδόμηση της Γάζας είτε στην διακυβέρνησή της.

Κατά την διάρκεια των «συνομιλιών μέχρι τώρα, οι εταίροι μας δείχνουν βούληση για δύσκολες συνομιλίες και για την λήψη δύσκολων αποφάσεων», είπε.

Αυτή είναι η περίπτωση της Τουρκίας και των αραβικών χωρών, ακόμη και αν ζητούν πριν από κάθε άλλο, την κατάπαυση των συγκρούσεων και την εφαρμογή βιώσιμης εκεχειρίας, τονίζεται από αμερικανικής πλευράς.

8.1.2024