Επίτροπος Φερέιρα σε Σπυράκη: Στο 70% η κτηματογράφηση στην Ελλάδα. Το 2023 θα ολοκληρωθεί πλήρως το Εθνικό Κτηματολόγιο

Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2023, η  Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε ερώτηση της  ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη. Σύμφωνα με την Επίτροπο,  το συνολικό ποσό ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης ανέρχεται στο 70% και έχουν συσταθεί 47 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, από τα 92 που είναι προγραμματισμένα, αντικαθιστώντας τα παλαιά υποθηκοφυλακεία. 

 Η κ. Φερέιρα επισήμανε μάλιστα ότι το  πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδοτεί το Εθνικό Κτηματολόγιο με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 83,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η πρόσληψη προσωπικού και οι εσωτερικές οργανωτικές ρυθμίσεις αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

 Η Επίτροπος απάντησε σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, η οποία επισήμανε προς την Κομισιόν την ανάγκη να καταστούν τα κτηματολογικά γραφεία της Θεσσαλονίκης πιο λειτουργικά για τους πολίτες παρέχοντας αναβαθμισμένες και γρήγορες υπηρεσίες. Στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι είναι προβληματική η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, καθώς παρατηρείται πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών, λόγω του μειωμένου προσωπικού και ωραρίου. Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κτηματολογικών γραφείων της Θεσσαλονίκης επείγουν, την ώρα που το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εν εξελίξει έργα στην Ελλάδα, ζητώντας να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι.

«Η σύσταση ενός σύγχρονου κτηματολογίου αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η πρόοδός του παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» απάντησε η  Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα. Αναφορικά με τα προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η Επίτροπος τόνισε ότι «η εφαρμογή του κτηματολογίου έχει στηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020, από μία σύμβαση παροχής τεχνικής βοήθειας με την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πιο πρόσφατα, από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που στηρίζει την ψηφιοποίηση των καταχωρήσεων και των πράξεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων».

23.3.2022