ΕΠΑ.Λ. ΑΣΤΡΟΥΣ – Θεματικό Πάρκο Ελιάς “Θυρεάτις γη”

Ξεναγηθήκαμε στο Θεματικό Πάρκο Ελιάς στα πλαίσια του Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ που έγινε στην Τρίπολη.

Μέσα στο προαύλιο του σχολείου ΕΠΑ.Λ ΑΣΤΡΟΥΣ υπάρχει ένα πάρκο που μας έκανε να θαυμάσουμε αλλά και να αισθανθούμε περηφάνια σαν Έλληνες για τους δασκάλους και τους μαθητές αυτού του σχολείου. Το Θεματικό Πάρκο Ελιάς, άρχισε να σχεδιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγή Σταδιοδρομίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχ. έτος 2017-2018, με τίτλο “Τα λιόδεντρα της Θυρέας”. Δημιουργήθηκε από το ΕΠΑ.Λ. ΑΣΤΡΟΥΣ με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος κάλυψε τα έξοδα της μεταφοράς και συντήρησης των εκθεμάτων καθώς και της μεταφύτευσης των λιόδεντρων. Ο κύριος όμως συντελεστής της δημιουργίας και υλοποίησης του Θεματικού Πάρκου υπήρξαν οι δεκάδες συμπολίτες τους οι οποίοι, λειτουργώντας ως Κοινωνία Πολιτών, πρόσφεραν τα εντυπωσιακά αυτά λιόδεντρα, τα σπάνια και ανεκτίμητης αξίας εκθέματα, πολλές και διαφορετικές εργασίες και υπηρεσίες, χαριζοντάς στον τόπο ένα κομμάτι της ψυχής τους.

     

Η περιοχή του Άστρους και της Θυρέας ευρύτερα είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ελιά, που είναι σύμβολο ειρήνης και αντανακλά την Έλλάδα στα πέραντα της γης. Οι ελιές που υπάρχουν μέσα στο θεματικό αυτό πάρκο είναι υπεραιωνόβιες και αποτελούν φυσικά μνημεία και θαύματα της φύσης με αισθητική, οικολογική, ιστορική αξία και σημασία. Στα μονοπάτια του λιόφυτου κάμπου της Θυρέας και στο Θεματικό Πάρκο Ελιάς ξεδιπλώνεται το πλούσιο ελαιο-ιστορικό παρελθόν της περιοχής.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1η ενότητα: Το λιόφυτο (17 μοναδικά λιόδεντρα και κάποια από αυτά ανήκουν σε αρχαίες ποικιλίες ελιάς που σήμερα έχουν χαθεί)

2η ενότητα: Η καλλιέργεια της ελιάς και η συγκομιδή του ελαιοκάρπου

3η ενότητα: Η τριβή- σύνθλιψη του ελαιοκάρπου στην αρχαιότητα.

4η ενότητα: Το παραδοσιακό λιοτρίβι.

5η ενότητα: Η αποθήκευση του λαδιού.

6η ενότητα: Το λιότεχνο της ζωής

7η ενότητα: Ελιά το ιερό δέντρο της ελληνικής γης, της ζωής και της δημιουργίας

Στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΕΠΑ.Λ. ΑΣΤΡΟΥΣ υπάρχουν βιβλία με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, παιχνίδια και φύλλα εργασίας για την ελιά, προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες και κυρίως τους μαθητές, για ελαιογνωσία, ελαιοέκφραση, ελαιοκαλλιτεχνική δημιουργία.

Ένα από τα αξιοθέατα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που πρέπει να επισκεφθείτε !

Σε επόμενη δημοσίευση θα μιλήσουμε για το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑ.Λ. ΑΣΤΡΟΥΣ “Ο ΚΥΝΟΥΡΟΣ”