ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Nguyễn Xuân Phúc. Κατά την τελετή υποδοχής της, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικών Ηρώων και Μαρτύρων και επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μιν.
Στη συνέχεια, την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που μου επιδόθηκε από την Αντιπρόεδρο Vo Thi Anh Xuan στην Ελλάδα, στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Ευελπιστώ ότι η παρουσία μου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις και θα δρομολογήσει την πραγματοποίηση περισσότερων επαφών υψηλού επιπέδου, καθώς έχει παρέλθει ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν 14 έτη- από την τελευταία επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βιετνάμ.
Είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ενδιαφέρουσες συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της χώρας, επί όλων των πτυχών των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος από τη διεθνή σκηνή.
Εξέφρασα επίσης την υποστήριξή μου στις Αρχές και στον λαό του Βιετνάμ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα. Άλλωστε, όπως έχει πει εύστοχα και ο ιστορικός ηγέτης του Βιετνάμ Ho Chi Minh, «η καταιγίδα είναι μια καλή ευκαιρία για το πεύκο και το κυπαρίσσι να δείξουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητά τους». Με άλλα λόγια, ο λαός του Βιετνάμ, αλλά και όλος ο κόσμος, μπορεί να βγει δυνατότερος από αυτή την περιπέτεια.
Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Ελλάδα και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν παρόμοιες διεθνείς προκλήσεις, τις οποίες προσεγγίζουν βάσει των ίδιων αρχών: ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και απόρριψη της βίας και της απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.
Επαναλάβαμε τη σθεναρή υποστήριξη των δύο χωρών στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας -UNCLOS- και την προσήλωσή μας στη θαλάσσια ασφάλεια και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.
Συμφωνήσαμε ότι υφίσταται ευρύ πεδίο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βιετνάμ σε τομείς όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, το εμπόριο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Ειδικότερα ως προς τις οικονομικές σχέσεις, εκφράσαμε την ικανοποίηση για τη σταθερή ανάπτυξή τους τα τελευταία έτη. Ωστόσο, επαναλάβαμε τη βούληση των χωρών μας να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης του όγκου εμπορίου, ιδιαίτερα μετά από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Βιετνάμ, ιδίως στους τομείς των έργων υποδομής, της ενέργειας, της ναυτιλίας, των τροφίμων, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, εκφράσαμε την πεποίθηση ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων.
Ως προς τα διεθνή ζητήματα, επανέλαβα το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας μας στη γεωστρατηγική ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εξέφρασα τη θετική εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο του Βιετνάμ στην ευρύτερη περιοχή, με εποικοδομητική συμμετοχή σε περιφερειακά σχήματα και οργανισμούς, όπως η ASEAN.
Η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει το όραμα ενός ανοικτού Ινδοειρηνικού, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Στο πνεύμα αυτό, είχα την ευκαιρία να τονίσω στους συνομιλητές μου την ανάγκη όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να απέχουν από παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες και να συμβάλλουν με υπευθυνότητα στην επίλυση των προβλημάτων και στην αποφυγή της αντιπαράθεσης.
Τέλος, επανέλαβα τις ελληνικές θέσεις για την παράνομη εν εξελίξει ρωσική στρατιωτική επίθεση στη Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει μείζονα αποσταθεροποίηση με σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σας ευχαριστώ».

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ του Βιετνάμ είχε δηλώσει τα εξής:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Βιετνάμ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή σας. Έχετε υπάρξει επί μακρόν φίλη και τρέφετε φιλικά αισθήματα για το Βιετνάμ και τον λαό του.
Η σημαντική αυτή επίσημη επίσκεψή σας στο Βιετνάμ, και τα θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης στην Ελλάδα της Αντιπροέδρου Vo Thi Anh Xuan τον Νοέμβριο του 2021, αποτελούν απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας και σηματοδοτούν μια νέα φάση στη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι η Πρόεδρος και εγώ είχαμε μια ανοικτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση. Είμαστε της ίδιας άποψης, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ενίσχυση πρόσφατα. Συμφωνήσαμε αναφορικά με τις λεπτομέρειες, κατευθύνσεις και μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των διμερών μας σχέσεων στο μέλλον. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Βιετνάμ και η Ελλάδα συνεργάζονται αρμονικά επί περίπου πενήντα έτη, από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1975.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία και τον λαό της Ελλάδας για την πολύτιμη συνδρομή τους προς τον λαό του Βιετνάμ κατά τον αγώνα ανεξαρτησίας μας στο παρελθόν και τις προσπάθειές του σήμερα για την εθνική ανοικοδόμηση και ανάπτυξη. Εργαζόμενοι στα θεμέλια αυτά, τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή φιλία και η πολυσχιδής συνεργασία μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας έχουν αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, συνολικά και σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε επίσης θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις για την συνεργασία μας στο μέλλον σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση.
Αναφορικά με την πολιτική, ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήσαμε μέτρα για την αξιοποίηση του δυναμικού και των πλεονεκτημάτων των δύο χωρών μας. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι συχνότερες πολιτικές συναντήσεις και ανταλλαγές αντιπροσωπειών σε όλα τα επίπεδα. Στην πανδημία του Covid 19 είδαμε τη στήριξη της Ελλάδας να ενισχύεται προς το Βιετνάμ. Πρέπει να πούμε ότι και οι οικονομικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, με τον εμπορικό όγκο συναλλαγών το 2021 να ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αύξηση 33% σε σχέση με το 2020. Θα πρέπει κάθε φορά να αναλογιζόμαστε το δυναμικό και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεδομένης επίσης της συμφωνίας EFTA, δηλαδή των ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βιετνάμ. Αυτό είναι ένα εκτενέστατο πλαίσιο συνεργασίας με προοδευτικά πρότυπα και εξαιρετικά κίνητρα, το οποίο μας δίνει και πάρα πολλές ευκαιρίες, ειδικά στον όγκο του διμερούς εμπορίου, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, αφού οι οικονομίες μας είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τη Βουλή των Ελλήνων που κύρωσε τη Συμφωνία Προστασίας των Επενδύσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βιετνάμ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες ευκαιρίες προς όφελος των δύο χωρών μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν συμφωνίες όπως η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης και η ναυτιλιακή συμφωνία. Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων σε τομείς ενδιαφέροντος και σημασίας, όπως η ναυπήγηση, ο τουρισμός, η γεωργία και η ναυτιλία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία σε πολυμερή και διεθνή φόρα, όπως ο ΟΗΕ, η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας -ΑSEAN-, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ASEM. Συμφωνήσαμε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρείται το διεθνές δίκαιο, ειδικά το UNCLOS 1982. Ως ενεργό και υπεύθυνο μέλος της ΑSΕAN, το Βιετνάμ στηρίζει πάντα την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΑSΕAN και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεταξύ μελών ASEAN και Ελλάδας, καθώς και την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών μας. Επίσης συζητήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη βιετναμική κοινότητα στην Ελλάδα και το αντίστροφο, έτσι ώστε να ισχύσουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες προς όφελος της ευημερίας των χωρών μας.
Κυρία Πρόεδρε, είμαι πεπεισμένος ότι η έκβαση των συνομιλιών σήμερα θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα και την ουσία της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας, τόσο προς το συμφέρον των χωρών μας όσο και προς το συμφέρον της ειρήνης και σταθερότητας της περιφέρειας και του κόσμου ολόκληρου.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθησε επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στον Ναό της Λογοτεχνίας και στα Κεντρικά Γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Nguyễn Phú Trọng.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.