ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στη Θράκη, συμμετείχε στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μικρό Δέρειο, και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μεγάλο Δέρειο και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού.

Στο Μεγάλο Δέρειο η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή από τις τοπικές αρχές και κατοίκους και περπάτησε στο χωριό. Έξω από το τέμενος συνάντησε τον τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά και εκπροσώπους της Βακουφικής Επιτροπής, οι οποίοι της πρόσφεραν μια χειροποίητη ελληνική σημαία.

Ο τοποτηρητής της Μουφτείας είπε ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν ειρηνικά στην περιοχή και είναι πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου ότι αυτή την περίοδο οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ραμαζάνι και της ευχήθηκε για το Πάσχα.

Έξω από τον Ευκτήριο Οίκο Αλεβιτών (Τζεμ Εβίτ) συνάντησε τον διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Μουμίν Πιρελλί, την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμπραχήμ Χαιρέ και γυναίκες του χωριού.

Ο Ευκτήριος Οίκος Αλεβιτών του Μεγάλου Δερείου, είναι στην Ελλάδα ο πρώτος, εκτός Τεκέ, χώρος προσευχής για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών.

«Είμαστε υπερευχαριστημένοι, ευγνώμονες για τη χώρα που ζούμε», είπε ο διευθυντής του μειονοτικού σχολείου για την Ελλάδα, αναφερόμενος στη δημιουργία του Ευκτήριου Οίκου, στον οποίο μπορούν πλέον να προσεύχονται τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Αλεβιτών.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται εκεί που βρίσκονται. Η θρησκεία ενώνει», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου πρόσφερε στην κ. Σακελλαροπούλου ένα χειροποίητο κέντημα.

Επόμενος σταθμός ήταν το Θρυλόριο Ροδόπης, ένα χωριό στο οποίο έχουν εγκατασταθεί Πόντιοι πρόσφυγες.

Εκεί την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, οι βουλευτές της Ν.Δ Ευριπίδης Στυλιανίδης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τάκης Χαρίτου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Αποστολίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης όπου την υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, προσκύνησε τον Επιτάφιο και είδε το τέμπλο και εικόνες που τις έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και τοποθέτησαν στην εκκλησία το 1928 κατά την ανέγερση της.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε σε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού, με εικόνες από την έλευση των προσφύγων.

Οι κάτοικοι πρόσφεραν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ποντιακή λύρα και αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Θρυλόριο και, αφού ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συναντήθηκε στην πλατεία του χωριού με κατοίκους, οι οποίοι την υποδέχθηκαν φορώντας παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την υπαίθρια φωτογραφική έκθεση, στην οποία απεικονίζεται η έλευση των προσφύγων του Πόντου στη Β. Ελλάδα και ενημερώθηκε από τις γυναίκες του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» για την ιστορία του Θρυλορίου.
Το απόγευμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τους Ασκητές και θα συμμετάσχει στην Ακολουθία του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

22.4.2022