Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας – Νέοι κύκλοι

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio.Το πρόγραμμα του κάθε κύκλου αναπτύσσεται σε 15 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρό του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Δημιουργική Φωτογραφία – 1ος Κύκλος

ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Διάρκεια πρώτου κύκλου: 15 εβδομάδες
Περίοδος μαθημάτων:
28 Φεβρουαρίου – 15 Ιουνίου 2023
1ο τμήμα: Τρίτη, 18.30 – 21.30
2ο τμήμα: Πέμπτη, 10.30 – 13.30
3ο τμήμα: Πέμπτη, 18.30 – 21.30
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45
O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά.
Περισσότερα

Δημιουργική Φωτογραφία – 2ος Κύκλος

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Περίοδος μαθημάτων:
3 Mαρτίου – 23 Ιουνίου 2023
Διάρκεια δεύτερου κύκλου: 15 εβδομάδες
Ημέρα διεξαγωγής: Παρασκευή 18.30–21.30
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.
Περισσότερα

Bασικές Πληροφορίες

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης
Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά, πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας σειράς φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή καθώς και η δημόσια παρουσίαση των εργασιών στο κοινό.Προσκεκλημένοι Εισηγητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

Διδάσκουσα
Η Ηώ Πάσχου γεννήθηκε το 1977 στο Παρίσι. Από το 2006 είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I –Sorbonne, Institut d’Art et d’Archeologie, με τίτλο: Προς μία αρχαιολογία των εικόνων: Η σχέση του ανθρώπου με τα μνημεία μέσα από την φωτογραφία στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του κ. Philippe Dagen) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου DEA του ιδίου πανεπιστημίου ως υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με αντικείμενο μελέτης την ιστορία και την αισθητική της φωτογραφίας. Από το 2009 έως σήμερα διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων ενώ από το 2007 μέχρι και το 2010 υπήρξε Λέκτορας Φωτογραφίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Χώρος διεξαγωγής
Το εργαστήρια θα διεξαχθούν στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

Δίδακτρα & Τρόποι Καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο είναι 300€. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 150€. Το υπόλοιπο ποσό των 150€ καταβάλλεται έως τις 10 Απριλίου 2023. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, προσφέρεται έκπτωση 40€ και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 260€. Για το πρωινό τμήμα ισχύει επιπλέον έκπτωση 30€. Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας: www.hcp.gr.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Γνωρίστε μας από κοντά
Μια επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Επικοινώνηστε μαζί μας καθημερινά για να κανονίσουμε τη συνάντησή μας. Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-15:00 & 18.00-21.0), E: contact@hcp.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Ενδιαφέρεστε για εξ αποστάσεως – online μαθήματα

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας προσφέρεται και εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει σύγχρονες μεθόδους που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και καθοδήγηση, συνδυάζοντας τη διενέργεια ατομικών και ομαδικών συνεδριών μέσω τηλεδιάκεψης, την παροχή βιντεοσκοπημένων παρουσιάσεων, την ανάθεση ασκήσεων και την κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.hcp.gr